StoryEditor

Ako urýchliť kúpu bytu

26.02.2007, 23:00

Každý chce bývať vo vlastnom čo najskôr. Keď sa niekto rozhodne, že si kúpi nový byt, chcel by ho mať ihneď. Ak však chce využiť na kúpu hypotéku alebo iný úver, čakanie na byt sa predlžuje.
Najrýchlejšie sa byty kupujú za hotovosť. Ak má niekto na účte dostatok peňazí, je kúpa bytu otázkou niekoľkých dní. Zohnať peniaze v hotovosti možno sporením, ale využiť sa dá aj hypotéka. Deti môžu napríklad od rodičov odkúpiť ich dom, pričom si na kúpu zoberú hypotéku. Rodičovský dom založia a banka im vyplatí peniaze. Za tieto peniaze si potom môžu kúpiť byt. Keď ho kúpia, s bankou sa môžu dohodnúť na zmene založenej nehnuteľnosti. Namiesto rodičovského domu založia vlastný byt. Keď kataster vymaže záložné právo banky na dom, môže tento dom opäť previesť na rodičov.
Tento spôsob možno využiť aj v prípade, že niekto chce kúpiť byt, ale predávajúci nechce, aby ho kupoval z hypotéky. Niektorí majitelia bytov si dávajú túto podmienku, pretože ešte predtým, ako dostanú za svoj byt peniaze, musia súhlasiť so zápisom záložného práva v prospech banky. Boja sa, že by si kupujúci mohol nechať peniaze a banka by im predala ich byt.
Najvýhodnejšie možno získať peniaze na kúpu bytu sporením. Namiesto toho, aby sme my banke platili úroky za požičané peniaze, banka ich platí nám. Pri sporení preto potrebujeme odložiť bokom menej peňazí, ako byt skutočne stojí. Nevýhodou sporenia je, že najprv musíme niekoľko rokov odkladať peniaze a až potom budeme mať byt. Preto je vhodné pre ľudí, ktorí nepotrebujú nové bývanie vyriešiť ihneď.
Pri stavebnom sporení štát pridáva sporiteľom prémiu vo výške 9,5 percenta z ich ročného vkladu. Maximálne môže jeden sporiteľ dostať 2-tisíc korún. To znamená, že kto chce dostať maximálnu štátnu prémiu, musí do stavebného sporenia vložiť 21 053 korún. Okrem štátnej prémie sporitelia dostávajú úrok aj od sporiteľní. Vybrať peniaze zo sporenia možno až po šiestich rokoch. Po tomto čase dosiahne priemerné ročné zhodnotenie vložených peňazí 4,6 percenta. Ak má však niekto účty, ktoré potvrdzujú, že vynaložil peniaze na zabezpečenie alebo zlepšenie svojho bývania, môže si svoje úspory vybrať už po dvoch rokoch. V takom prípade dosiahne priemerné zhodnotenie peňazí v stavebnej sporiteľni až okolo desať percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. júl 2024 03:30