StoryEditor

Karpatská nadácia oceňovala projekty

09.11.2004, 23:00
V rámci Programu cezhraničnej spolupráce v Karpatskom euroregióne získali tri projekty zo Slovenska finančnú pomoc viac ako 34-tisíc dolárov, čo je viac ako milión korún. Rozhodla o tom Správna rada Karpatskej nadácie, ktorá zasadala začiatkom októbra v ukrajinskej Kamyanitsi. Celkovo sa rozhodla podporiť desať najkvalitnejších projektov sumou vo výške 130 000 dolárov, čo je viac ako 4 milióny slovenských korún.

V rámci Programu cezhraničnej spolupráce v Karpatskom euroregióne získali tri projekty zo Slovenska finančnú pomoc viac ako 34-tisíc dolárov, čo je vyše milióna korún. Rozhodla o tom Správna rada Karpatskej nadácie, ktorá zasadala začiatkom októbra v ukrajinskej Kamyanitsi. Celkovo sa rozhodla podporiť desať najkvalitnejších projektov sumou vo výške 130 000 dolárov, čo je viac ako 4 milióny slovenských korún.
V konkurencii 17 projektov z piatich krajín Karpatského euroregiónu súťažilo päť projektov, ktoré reprezentovali cezhraničnú spoluprácu komunít z Veľkých Kapušian, zo Svidníka a z Humenného, zo Spišskej Belej, Zádielu, z Košíc. Správna rada z týchto piatich projektov podporila pre Slovensko, ako pre jedinú z krajín euroregiónu, spolu tri projekty. Ocenila projekt Občianskeho združenia vidieckeho turizmu Zádiel -- Budovanie partnerstva v národných parkoch bez hraníc. Ďalej projekt mesta Spišská Belá Spolu a lepšie, a napokon projekt Regionálnej rozvojovej agentúry Svidník Vojenské cintoríny z prvej svetovej vojny. Cieľom projektu Zádiel je pomáhať trvalo udržateľnému socio-ekonomickému rozvoju v cezhraničnom regióne maďarského Národného parku Aggtelek a Národného parku Slovenský kras. Zároveň je jeho cieľom zlepšiť kvalitu služieb poskytovaných návštevníkom tohto regiónu cestou rozvoja spolupráce a partnerstva medzi slovenskými a maďarskými subjektmi, ktoré sú aktívne na vymedzenom území, využívajúc prístupy citlivé k životnému prostrediu.
V prípade mesta Spišská Belá je dlhodobou víziou projektu vybudovať spoločne s poľskou Szczawnicou všestranné centrá cestovného ruchu s bohatou ponukou prírodných krás a zaujímavostí, kultúrnych podujatí, gastronomických špecialít a ďalších iných služieb vysokej kvality. Preto hlavným cieľom projektu je rozvoj medzinárodnej spolupráce miest Spišská Belá a Szczawnica v oblasti dlhodobo udržateľného rozvoja cestovného ruchu.
Napokon cieľom tretieho projektu je zvýšiť informovanosť komunít územia, ktoré zahŕňa okresy Stará Ľubovňa, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné a Snina o významných historických udalostiach prvej svetovej vojny, ktoré sa odohrali na ich území a pomôcť pri zvýšení záujmu a starostlivosti o pamätníky, ktoré zostali ako svedkovia týchto udalostí. Poľský partner projektu poskytuje svoje bohaté skúsenosti v oblasti rekonštrukcie a ďalšieho zveľaďovania vojenských cintorínov aj ako atraktívnych objektov cestovného ruchu.
Program cezhraničnej spolupráce
Je to tradičný program Karpatskej nadácie, ktorý každý rok poskytuje možnosť mimovládnym neziskovým organizáciám a miestnym samosprávam pri realizácii ich cezhraničných aktivít a projektov zameraných predovšetkým na rozvoj prihraničných oblastí, ekonomické pozdvihnutie zaostalých vidieckych regiónov s dôrazom na tradície, miestne zdroje a možnosti. Na obdobie rokov 2004/2005 bolo možné uchádzať sa v rámci tohto programu o finančnú podporu v maximálnej výške 15-tisíc dolárov na realizáciu projektu v trvaní najviac 12 mesiacov.
Výber projektov prebiehal v dvoch etapách. V prvej etape bolo do Karpatskej nadácie pre Slovensko podaných spolu 14 konceptov projektov v slovenskom jazyku. Do druhej etapy výberového procesu národná odborná komisia vybrala piatich uchádzačov, ktorí pripravili konečné verzie projektov v anglickom jazyku pre Správnu radu Karpatskej nadácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 00:49