StoryEditor

SaLon nové knihy

25.10.2006, 00:00
SaLon nové knihy

Jidášovo evangelium
(KLP, preklad Marek Dospěl)
Kniha je staroveký náboženský text, ktorého senzačný objav v poslednom čase vyvolal oprávnené vzrušenie v odbornej i laickej verejnosti. Vážne poškodený rukopis sa objavil za zatiaľ nie celkom objasnených okolností, nepochybne však pochádza z Egypta, kde bol spísaný niekedy v treťom či štvrtom storočí. Ohromujúca je predovšetkým úloha, akú v tomto evanjeliu hrá Judáš -- ten z Ježišových učeníkov, ktorý je tradične vykreslený ako úbohý, zištný zradca. V tomto evanjeliu vystupuje ako Ježišov najbližší spolupracovník.

Charles Gati: Stroskotané ilúzie
(Kalligram, preklad Peter Fridner)
Americký politológ maďarského pôvodu vrhá nový pohľad na tri dimenzie historickej drámy, akou bola maďarská revolúcia: nechutná minulosť a heroické zjavenie tragického vodcu Imreho Nagya, zmätené, rozkladné a fundamentálne nečestné sovietske úsilie o manipuláciu maďarských komunistov, impotentná jalovosť pózy USA tváriacej sa ako "politika oslobodenia". Kniha je strhujúca ako román, významná ako historický dokument a je určite najlepšou prácou o udalostiach roku 1956 v Maďarsku, aká bola kedy napísaná.

Bernard Schlink: Predčítač
(Slovart, preklad Ladislav Šimon)
Konečne vychádza v slovenskom preklade kniha, ktorá je šokujúcim svedectvom lásky a nenávisti v povojnovom období, ktoré je prerastené pocitom všeobecnej viny a snahy sa z tejto viny vyvliecť. Je to milostný príbeh mladistvého chlapca s dospelou ženou, napísaný tak, že ho nedokážete pustiť z rúk. Kniha je pochopením odsúdenia a odsúdením pochopenia zároveň, láska zmietajúca sa nenávisťou voči zločincovi, ktorého vinu sami sebe nevieme dokázať. Autor, inak odborník na nacizmus, vyvolal knihou obrovskú diskusiu. Vyšla už v 35 jazykoch.

Klaus Mann: Zbožný tanec
(Mladá fronta, preklad Lenka Housková)
Autor veľkého románu Mefisto, najstarší syn Thomasa Manna, enfant terrible nemeckej literatúry, ktorý spáchal samovraždu a nikdy sa netajil svojou homosexualitou, v románe Zbožný tanec rozpráva príbeh Andreasa Magnusa, mladého muža z dobrej rodiny, s ktorej stereotypmi nejde dokopy jeho túžba stať sa umelcom. Kniha otvorene hovorí o všetkom, homosexuálnu lásku nevynímajúc, predovšetkým je to však hlboko úprimná spoveď o pochybnostiach, neistote, prevrátení hodnôt a bezvýchodiskovosti povojnového Berlína.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 23:21