12.06.2007, 00:00

Strata alebo krádež dokladov v zahraničí patrí k najnepríjemnejším zážitkom, ktoré sa nám na dovolenke alebo pracovnej ceste môžu stať. Bez cestovného pasu alebo občianskeho preukazu totiž nemôžeme prejsť cez hranice, a teda sa nemôžeme vrátiť domov.
Igor Pokojný z ministerstva zahraničných vecí vraví, že cestujúci by mal najprv stratu alebo krádež nahlásiť miestnej polícii, ktorá by mu mala vystaviť o tom potvrdenie. Ak potvrdenie nedostanete, mali by ste si ho vyžiadať. Ak aj napriek tomu polícia odmietne vystaviť doklad o tom, že vám ukradli cestovné doklady, mali by ste si zapísať adresu policajnej stanice, dátum a čas, kedy ste krádež nahlásili, a meno spolu s hodnosťou policajta, s ktorým ste hovorili.
Následne je potrebné kontaktovať slovenské veľvyslanectvo danej krajiny. Kto potrebuje náhradný cestovný doklad, musí veľvyslanectvo navštíviť osobne. Ešte predtým je však dobré veľvyslanectvo kontaktovať telefonicky. Veľvyslanectvo totiž musí najprv overiť vašu totožnosť. Ak ju overí ešte predtým, než na veľvyslanectvo prídete, je vystavenie náhradného cestovného dokladu len otázkou niekoľkých minút. Za tento doklad je potrebné zaplatiť poplatok 200 korún. Na vydanie náhradného cestovného dokladu zároveň potrebujeme dve fotografie pasového formátu.
Každý, kto cestuje do zahraničia, by si mal vopred odfotiť dvojstranu pasu, na ktorej je fotografia. Túto fotokópiu potom uchovávajte oddelene od ostatných dokladov. Veľvyslanectvo tak bude môcť oveľa ľahšie overiť vašu totožnosť.
Smolu majú v tomto prípade tí, ktorí sa vybrali na okružnú cestu po viacerých štátoch. Náhradný cestovný doklad nie je totiž plnohodnotnou náhradou cestovného pasu, ale slúži len na návrat na Slovensko najkratšou cestou. Možno ho teda použiť aj pri prechode hraníc krajín, cez ktoré potrebujeme cestovať pri návrate domov. Nemôžeme však cestovať do iných štátov.
Ak sa nachádzame v krajine, v ktorej Slovensko nemá zastúpenie, môžeme profitovať z toho, že sme členmi Európskej únie. Obrátiť sa môžeme na veľvyslanectvo ktorejkoľvek členskej krajiny Európskej únie. Najlepšie je, ak si vyberieme veľvyslanectvo takého štátu, ktorého jazyk ovládame.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. október 2024 17:30