StoryEditor

Dívanie sa na televíziu môže odhaliť

06.11.2006, 23:00

Hovoríme s Prof. MUDr. Petrom Strmeňom, prednostom I. Očnej kliniky Fakultnej nemocnice v Bratislave

Dá sa povedať, že sa zvyšuje počet ľudí, ktorých trápia problémy so zrakom? Povedzme, vďaka celodennej práci s počítačom, či pozeraniu televízie?
Dnes je už technológia výrobcov taká vyspelá, že neplatí to, čo sa voľakedy vravelo, že nejaké škodlivé vlny z televíznej obrazovky, či monitoru nám môžu zrak poškodzovať. Toto všetko je už eliminované. Dívanie sa na obrazovky akurát odhalí niektoré nekorigované zrakové chyby -- krátkozrakosť, ďalekozrakosť, či astigmatizmus.
Možno akceptovať názor, že choroby očí trápia čoraz viac ľudí?
Každý kto má problémy so zrakom by mal byť podchytený. Na Slovensku máme štvrť milióna diabetikov, počas najbližších 10 až 15 rokov ich počet stúpne asi na pol milióna a každý starší z nich potrebuje raz za pol roka, za rok očné vyšetrenie. Ako populácie starne, s vekom problémy so zrakom pribúdajú. Ak by sme porovnali 20 až 40-ročných s 60 až 80-ročnými je tam podiel ľudí s očnými problémami nepomerne vyšší.
Aké zaťažovanie oka je únosné? Kedy je potrebné mu dopriať oddych?
Oko sa nedá šetriť. Odpočíva len keď spíte. Záleží však pri akom osvetlení sa pohybujete, pri akom čítate, na čo sa pozeráte. U každého človeka sú iné veci, ktoré mu oko viac, či menej dráždia. Oko zaťažuje aj neprimerane slabé, či naopak silné svetlo. Pri večernom čítaní je napríklad dôležitá kombinácia lokálneho a centrálneho osvetlenia. Je to individuálne. Sú ľudia, ktorí môžu zaťažovať oči 20 hodín denne a nemajú žiadne problémy. No človeka, ktorý by mal nosiť okuliare a nenosí ich, začne hlava bolieť už po pol hodine.
Jestvujú aktuálne problémy, ochorenia očí, ktoré by mohli znepokojovať očných lekárov?
Každého trápi niečo iné. Nás, ktorí sme za zdravotnú starostlivosť zodpovední, trápia ochorenia, ktoré sú časté a môžu zanechať trvalé následky. Patria sem ochorenia očí podmienené vekom, zmeny na očnom pozadí u pacientov s cukrovkou a pacienti s glaukómom -- zeleným zákalom. U detí je to zasa napríklad škuľavosť. Nejde pri nej o kozmetický problém, ale o otázku videnia oboma očami. Býva to veľkým hendikepom napríklad aj pri výbere zamestnania.
Aké sú trendy liečby vo svete? Upúšťa sa od operačných "krvavých" zákrokov smerom k "nekrvavým", tzv. neinvazívnym?
Ďalekosiahla vízia smeruje k tomu, aby sa čo najviac liečilo neinvazívne. Najmenej nákladnou a najmenej obťažujúcou liečbou je práve neinvazívna a len keď to nevieme robiť inak, riešime to chirurgicky. Napríklad očné katarakty sme voľakedy robili ako výkon, ktorý síce nepotreboval špeciálne vybavenie, no sprevádzali ho mnohé komplikácie. Dnes sa vyžaduje dokonalé technické vybavenie s kvalitnejšími a bezpečnejšími výsledkami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 10:30