StoryEditor

Z desivých prízrakov bábky

06.02.2007, 23:00

Film je hybridný parazit. Ani fotografia, ani divadlo, skôr všetko dokopy, a tak sa občas "prirodzene" živí z "cudzích" zdrojov. Prekladom do svojej reči film oživuje literárne diela, alebo sa inšpiruje veľkými maliarskymi plátnami. Formanovým východiskom nebola len najslávnejšia séria Francisca Goyu Los Caprichos, 89 grafických listov zachytávajúcich archetypy a vrtochy ľudského rodu, ale aj maliarove reportážne skice z prelomu 19. storočia, keď bolo Španielsko chytené v dvojakom kŕči pátosu francúzskej revolúcie a vlastnej konzervatívnej katolíckej tradície.
Až hypnotickú pôsobivosť Goyovho diela pripomína Forman už v titulkoch, kde sa výborne strihané obrazy španielskeho majstra empaticky miešajú s hudbou Varhana Orchestroviča Bauera. Nádejný štart však stráca na sile v momente, keď do popredia začína prenikať povinný lineárny príbeh, na ktorého peripetiách sa má Goyova genialita postupne demonštrovať.
Besi, zhmotnené a oživené na maliarskom plátne Goyovou rukou, dostávajú na plátne filmovom nečakane groteskný rozmer. Málokedy môžeme vidieť tak strmhlavý pád. Namiesto drámy, ktorá by vyrvala vnútornosti všetkých aktérov, sa predvádza bábkohra, ktorej hlavným cieľom, ako sa zdá, je bez blúdenia prejsť všetky pripravené zvraty. Nakoniec sa to podarí, ale nie bez ujmy na divákovi. Pritom príbeh Lorenza, mladého inkvizítora, ktorý prebehne na stranu revolucionárov a Ines, ktorá sa veľkým dejinám a Lorenzovi nešťastne priplietla do cesty, nie je plytký. Rozvíja sa tu veľká téma slobody, vnútorného presvedčenia a jeho hľadania. Avšak Forman akoby sa ponáhľal. A tak aj dôležitá Lorenzova "premena" ostáva v obraze sotva načrtnutá.
Z desivých prízrakov na Goyových obrazoch sa na filmovom plátne objavili len slabé náčrty a obrysy, ktoré zahalila toporná povrchnosť režisérovho pohľadu vodiaceho po javisku svoje milované marionety. V úctivom tóne by sa dalo povedať, že tak nejako predsa vyzerajú dejiny. Ale ani taký ohľad a úcta k majstrovi nezmení nič na tom, že hybridný parazit - film si na príbehovom rozvíjaní maliarskych obrazov tentoraz vylámal zuby.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto sú vedci -- disidenti? 02 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MINIROZHOVOR 03 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šábán stále spieva proti vojne 04 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôležité telefónne čísla
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. júl 2024 00:53