StoryEditor

Musíme sa naučiť, ako získať prostriedky z únie

18.01.2005, 23:00
Regionálne rozvojové agentúry sú neziskové organizácie, ktorých cieľom je podpora regiónov pomocou regionálnych operačných programov. Tie sú súčasťou Národného plánu regionálneho rozvoja SR.

Regionálne rozvojové agentúry sú neziskové organizácie, ktorých cieľom je podpora regiónov pomocou regionálnych operačných programov. Tie sú súčasťou Národného plánu regionálneho rozvoja SR.
V rámci integrovanej siete ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja pôsobí na Slovensku tridsaťjeden regionálnych rozvojových agentúr. V Bratislavskom kraji pôsobia dve agentúry -- v Malackách, ktorá pokrýva Záhorie, a v Pezinku, ktorá pôsobí v dvoch regiónoch -- malokarpatskom (Senec) a podunajskom (Pezinok).
Zriaďovateľom agentúry Senec -- Pezinok, ktorá vznikla v polovici roka 2002, je okrem miest Pezinok a Senec aj Bratislavský samosprávny kraj.
"Minulý rok považujem za mimoriadne úspešný, podarili sa nám také aktivity, ktorými sa nemôže pochváliť v rámci integrovanej siete agentúr hociktorá iná agentúra," hodnotí výsledky agentúry jej riaditeľka Ľuba Pavlovová.
Riaditeľka agentúry sa kriticky pozerá na hodnotenie agentúr. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja každý rok rozdeľuje štátnu dotáciu medzi agentúry. "Odkedy sme vznikli, máme rovnakú dotáciu, bez ohľadu na to, akú činnosť robíme a aké výsledky máme," hovorí riaditeľka.
Len osem agentúr, a patrí k nim aj agentúra v Pezinku, robí technický sekretariát pre úspešných predkladateľov projektov v rámci grantovej schémy pre miestny a regionálny rozvoj. "Od tohto roku budeme pôsobiť aj ako informačný bod pri programe INTRREG 3A Slovensko -- Rakúsko," dodáva Pavlovová. Toto všetko sa však pri hodnotení agentúr nezohľadňuje, rozhodujú schválené koeficienty podľa tzv. prioritných regiónov, ktoré zaostávajú v regionálnom rozvoji. To znamená, že v regionálnej agentúre v Pezinku musia urobiť dvakrát viac práce, aby sa vyrovnali tým agentúram, ktoré zvýhodňuje schválený kvocient. Z tohto hľadiska sa podľa Pavlovovej bratislavský región, a aj jeho agentúry, dostávajú do pozície hendikepovaného regiónu. Rôzne sa boduje napríklad aj workshop pre desiatich alebo sto účastníkov. To núti agentúry, aby organizovali masové akcie, pretože tie sú lepšie bodované, hoci sú menej účinné ako prednášky cielené pre užší okruh záujemcov, napríklad pre potenciálnych predkladateľov projektov. Na základe jedného takéhoto workshopu už podali šesť projektov. "Podľa mňa jediným spravodlivým kritériom hodnotenia činnosti agentúr by bolo posúdenie toho, ako sa pridelené štátne prostriedky využili, aké sú výsledky a aký je dosah projektov. Mal by sa urobiť audit činnosti agentúr, ktorý by to objektívne zhodnotil. Úplne nesprávne je podľa mňa, že agentúry, ktoré existujú len rok, sa nehodnotia. Veď aj ony dostali príspevok od štátu, sú to verejné prostriedky, ktorých použitie a efekt by mal byť tiež kontrolovaný," hovorí Pavlovová. Časť agentúr žije len z dotácie. Tá môže tvoriť 70 percent z prostriedkov financujúcich chod agentúry. Agentúra sa však nemôže zamieňať so súkromnou firmou, ktorá svoju existenciu postavila na agende projektov z eurofondov.
"V prvom rade by sme mali byť hybným motorom regionálneho rozvoja v oblastiach, kde pôsobíme. Máme pomáhať pri projektoch všetkým cieľovým skupinám s dôrazom na verejný sektor.
Podľa nej, prostriedky sa dajú získať nielen z eurofondov, ale aj z medzinárodných projektov v rámci programov Socrates, Leonardo Da Vinci, Urban, Leader, Kultúra 2000... Často ide o veľké projekty s väčšími rozpočtami než majú projekty z eurofondov. "Tie prostriedky možno získať, sú v únii a my sa musíme naučiť, ako ich získať," vysvetľuje Pavlovová. Viac rokov pracuje aj ako nezávislý expert pre Brusel na hodnotenie projektov v oblasti odborného vzdelávania. Podľa nej sú projekty z nových členských krajín lepšie vypracované ako boli projekty starej pätnástky členských krajín únie.
Vlani agentúra pripravila štyridsaťpäť projektov alebo na nich spolupracovala, z nich štyridsaťjeden bolo z verejného sektora. Tri projekty boli zamietnuté, šestnásť projektov už bolo schválených a dvadsaťdva je v procese schvaľovania
Platforma sociálnej inklúzie
Celoslovenskú pôsobnosť má projekt regionálnej rozvojovej agentúry Zmena a kontinuita sociálnej inklúzie v rozšírenej Európe. Európska komisia a Európska verejná sociálna platforma v Bruseli pred časom uvažovali, v ktorej krajine z V4 tento projekt urobia. Napokon sa projekt realizoval vlani koncom septembra na Slovensku v Bratislave. Na základe tohto projektu sa na Slovensku bude už čoskoro etablovať nová európska platforma sociálnej inklúzie. Mala by sa zaoberať sociálnou inklúziou a problémom zamestnanosti. Platforma by mala byť miestom, kde sa budú stretávať experti a spoločne pripravovať projekty.
Poradenstvo, vzdelávanie a školiteľstvo
Príprava projektov je len jednou časťou činnosti agentúry. Ďalšou je poradenstvo, vzdelávanie a školiteľstvo. V minulom roku agentúra zabezpečila 538 konzultácií, prostredníctvom ktorých záujemcom o čerpanie z eurofondov radila, ako pripraviť úspešné projekty. Agentúra okrem toho zorganizovala desať workshopov, osemnásť seminárov, dvadsaťjeden školení a sedem prednášok. Okrem toho zabezpečili odbornú prax pre dvoch vysokoškolských študentov.
Ako získať peniaze zo štrukturálnych fondov
V súčasnosti sa v agentúre venujú vysokoškolákom na absolventskej praxi. Je to v rámci grantu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny na projekt Ako získať peniaze zo štrukturálnych fondov. Tento projekt sa riaditeľke agentúry páči najviac, lebo ide o prácu s dvadsiatimi mladými ľuďmi, ktorých prostredníctvom e-learningu pripravujú na pozície regionálnych manažérov projektov. Mladých ľudí vytypovali úrady práce, v súčasnosti jeden už pracuje na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja, druhý robí projektového manažéra, ďalšieho zamestná priamo agentúra ako manažéra pre INTRREG 3A, ďalší pracuje v banke v oblasti dofinancovania projektov...

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 12:25