StoryEditor

Riešenie pre malé a stredné podniky

20.12.2004, 23:00

Spoločnosť SAP, ktorá je vedúcim dodávateľom podnikových softvérových riešení a tretím najväčším dodávateľom softvéru vo svete, prichádza aj na Slovensko s novým riešením pre malé a stredné podniky, ktoré majú záujem podporovať a rozvíjať svoje obchodné procesy špičkovým, a pritom cenovo dostupným informačným systémom.
Je to SAP Business One, ktorý poskytuje potrebnú funkcionalitu na plánovanie podnikových zdrojov s dôrazom na rýchlu implementáciu a flexibilitu s možnosťou ďalšieho rozvoja systému podľa dosahovaného rastu firmy.
Dosiaľ väčšina malých a stredných podnikov (SMB) využívala rôzne druhy riešení, ktoré prinášali veľa výhod. Podniky však boli opatrné a zreteľne vnímali zdĺhavý čas implementácie, potrebu hlboko siahnuť do vrecka a budovať veľké tímy informačných technológií. Navyše vývoj aplikácií sa sústreďoval na väčšie podniky a nezodpovedal plne požiadavkám a potrebám malých a stredných podnikov.
Ako uviedol Peter Manda, riaditeľ pre obchod a marketing SAP Slovensko, riešenie SAP Business One je navrhnuté tak, aby naplnilo potreby malých a stredných podnikov. Preto môže jednoducho a úsporne zabezpečiť zviditeľnenie podnikových procesov, ako aj zvýšiť výkonnosť a kontrolu v rámci rozvoja podniku bez nutnosti zaťažovať ďalšie zdroje potrebné na úspešné podnikanie.
Riešenie SAP Business One podporuje všetky bežné administratívne funkcie. Je založené na jednoducho ovládateľnom rozhraní a používa sa ako hlavná firemná aplikácia pre plánovanie podnikových zdrojov s možnosťou využitia ďalších štandardných rozhraní. Vystupuje ako komplexný a univerzálny manažérsky nástroj. Produkt poskytuje všetky bežné administratívne funkcie, ktoré umožňujú upravovať a zálohovať dáta, definovať kurzy prepočtu, parametrizovať oprávnenia a prístupy a pristupovať k údajom z produktov tretích strán. Pozostáva z 11 modulov, ktoré pomáhajú zjednodušovať firemné procesy. Ide o finančné účtovníctvo, odbyt, nákup, obchodného partnera, bankové operácie, riadený sklad, výrobu, kontrolu, výkazníctvo, riadenie služieb a personalistiku.
K dnešnému dňu je na Slovensku už deväť nových zákazníkov, ktorí sa rozhodli pre riešenie SAP Business One. Prvým zákazníkom sa pritom stala spoločnosť RLX Components, s. r. o., Bratislava. Obchodný riaditeľ RLX Components Radovan Kopa predstavil malú firmu, ktorá má piatich zamestnancov a obrat jeden milión eur, pričom sa venuje distribúcii elektronických súčiastok, meracích prístrojov, náradia a vývojového softvéru. Celá inštalácia SAP Business One v podniku trvala len jeden deň. Ďalšie štyri dni potom zamestnanci absolvovali školenie a robila sa konfigurácia zariadení. Partnerom pritom bola spoločnosť Beset, s. r. o. Podľa Petra Mandu, potenciálny trh na Slovensku tvorí asi 4 000 firiem z privátneho sektora. Podčiarkol však, že do budúcnosti počítajú tiež s možnosťou, aby SAP Business One využíval aj verejný sektor. Tento odhad vychádza pritom zo širokých medzinárodných skúseností spoločnosti SAP. Treba dodať, že Slovensko má významné postavenie v štruktúre SAP, ktorá v Bratislave už v januári 2003 zriadila Globálne vývojové a podporné centrum. Takéto centrá má pritom SAP len tri -- v Izraeli, Číne a Bratislave, pričom existencia už vyše 30 lokalizovaných verzií je zárukou globálneho dosahu, a teda možnosti vykonávať podnikateľské aktivity po celej zemeguli. Ako uviedla jeho manažérka Zuzana Suchánová, vývojové centrum v Bratislave má na starosti krajiny strednej a východnej Európy. Zahŕňa centrum lokalizácie, ktorého úlohou je prispôsobovať globálny produkt rôznorodým požiadavkám lokálnych trhov, a centrum podpory, ktoré slúži na komunikáciu a riešenie partnerských požiadaviek zo všetkých krajín regiónu. Ťažisko lokalizácie, na ktorej momentálne pracuje 30 pracovníkov, je popri lokalizácii do miestneho jazyka najmä v prispôsobení štandardného produktu legislatívnym odchýlkam v jednotlivých krajinách. Už v minulom roku pripravili pilotnú lokalizáciu SAP Business One pre Poľsko. Tento rok pribudli lokalizované verzie pre Rusko, Českú republiku, Maďarsko a Slovensko, ktorá má už svoj pilotný projekt za sebou a začína oslovovať aj ďalších potenciálnych zákazníkov. Teraz sa lokalizované verzie zlepšujú a zdokonaľujú. Na budúci rok by k terajšej verzii pre Microsoft Windows mala pribudnúť aj verzia pre Linux.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 06:23