StoryEditor

Bohatstvo priťahuje ženy, mužov nie

25.07.2005, 00:00

Vyššie príjmy znamenajú viac sexu iba u mužov, u dobre zarábajúcich žien k žiadnym výraznejším zmenám nedochádza. To je výsledok výskumu v 170 krajinách, ktorého údaje zbierala BBC. Hoci sa spolu s vyššími príjmami sexuálna túžba zvyšuje v prípade oboch pohlaví, iba muži ju premenia na skutočnosť. Dobre zarábajúci muži majú v porovnaní s menej úspešnými mužmi viac sexu, ale u žien tento faktor nehrá žiadnu výraznejšiu rolu. Vysvetlenie podporuje starú teóriu, podľa ktorej ženy viac priťahujú muži s peniazmi a so zdrojmi, ale bohatstvo nezvyšuje ženský sexepíl. Zároveň je to argument v prospech známych evolučných teórií, podľa ktorých môže muž oplodniť veľké množstvo partneriek, žena je však na tom presne naopak, a tak sa musí zamerať na muža, ktorý jej zabezpečí čo najkomfortnejšie "hniezdenie."
Muži akumulujú zdroje, ktoré priťahujú ženy. Ak tak nerobia, ich šance výrazne neklesajú iba v prípadoch, že vyzerajú mimoriadne dobre. S rastúcimi príjmami stúpa počet sexuálnych stykov aj partneriek. U žien stále hrá prvoradú úlohu to, ako vyzerajú. Podľa zistení ženy v najbližších piatich rokoch v priemere očakávali 1,9 sexuálneho partnera, u mužov to bolo takmer dvakrát viac. Pre dve tretiny žien bolo pri sexe dôležité aj emocionálne puto, toto kritérium však bolo dôležité iba pre 47 percent mužov.
Oslovení sa mali vo výskume zaradiť do jednej zo štyroch príjmových skupín a ohodnotiť svoj sexuálny život na škále od jedna do sedem. Muži bez ohľadu na príjmy vo všeobecnosti označovali svoje libido za vyššie ako ženy, ale pri oboch pohlaviach libido rástlo so zvyšujúcimi sa príjmami. Chudobnejších mužov môže trochu potešiť azda iba fakt, že rozdiel v sexuálnej aktivite mužov z najnižšej a najvyššej príjmovej skupiny nebol niekoľkonásobkom -- prví z nich dosiahli na stupnici skóre 2,69, u druhých to bolo 3,65. Rozdiel medzi ženami nie je taký výrazný, pohybovali sa medzi 3,04 až 3,37. Na rozdiel od mužov u nich číslo nestúpalo rovnomerne s príjmami, ale najvyššie hodnoty dosiahli ženy s priemernými príjmami.
Podľa všetkého peniaze nie sú jediným faktorom, nepriamy vplyv na vyššiu sexuálnu aktivitu má aj rastúce libido. Sexuálnu túžbu u mužov aj u žien ovplyvňuje mužský hormón testosterón, ktorý je spojený s priebojnosťou a asertivitou. Jeho vyššia hladina môže u ľudí zvýšiť súťaživosť a ambicióznosť. Spolu s rastúcim libidom neraz rastú aj príjmy a aspoň v mužskom svete aj počty partneriek.
Výsledky štúdie začala BBC tento víkend vysielať ako niekoľkodielny seriál s názvom Tajomstvá pohlaví. Jej výsledky sú obmedzené v tom, že je založená na hodnotení, ktoré ľudia dávali sami sebe a neboli pritom náhodne vyberaní. Zistenia sa však napriek tomu prekrývajú s podobnými výskumami z minulosti, výskum Texaskej univerzity v takmer štyridsiatich krajinách tiež prišiel k záveru, že ženy dávali veľmi často prednosť mužom s vysokými príjmami a so sociálnym statusom, ale tieto kvality príliš nezaujímali mužov. Britská štúdia zameraná na zoznamovacie inzeráty zasa dospela k záveru, že muži často dávali do popredia svoje príjmy a úspech v zamestnaní, zatiaľ čo ženy upozorňovali najmä na svoj dobrý vzhľad a štíhlu postavu. Ženy pritom často hľadali mužov úspešných v profesionálnej kariére, muži dávali prednosť atraktivite.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. september 2024 07:41