StoryEditor

GAMO podporuje rozvoj informatizácie spoločnosti

24.04.2007, 00:00

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ akciovej spoločnosti GAMO Richard Tannhauser o vývoji a smerovaní spoločnosti.

Spoločnosť GAMO je na trhu informačných technológií už šestnásty rok. Akým vývojom prešla a v akých oblastiach pôsobí?
-- Od samého začiatku sa naša firma snažila etablovať ako významný dodávateľ informačných technológií. Aj keď naše začiatky boli na úrovni dodávok štandardnej výpočtovej techniky a komponentov pre informačné systémy, postupne s vývojom firmy sa menilo aj jej zameranie. Dnes sme dodávateľom komplexných informačných systémov.

Spoločnosť vznikla a má sídlo v Banskej Bystrici. Má svoje pobočky aj v iných kútoch Slovenska?
-- Pri určovaní sídel pobočiek sme sa snažili rovnomerne pokryť celé územie Slovenska tak, aby bola pre zákazníkov dostupnosť čo najprijateľnejšia. Okrem Banskej Bystrice nás zákazníci nájdu v Bratislave, Košiciach, Žiline a v Liptovskom Mikuláši. Spolu zamestnávame 120 ľudí.

Na akých zákazníkov sa firma GAMO orientuje?
-- Postupným prechodom ku komplexným dodávkam sa menila aj štruktúra našich zákazníkov -- od menších, cez stredné firmy až po veľkých zákazníkov, ktorých obsluhujeme dnes. Patria k nim kľúčové inštitúcie štátnej správy, samosprávy, veľké priemyselné a výrobné podniky. Máme zákazníkov aj v oblasti zdravotníctva, školstva, obchodu, služieb či vo finančnom sektore na celom Slovensku.

Čo všetko svojim zákazníkom dokážete ponúknuť?
-- Firma GAMO funguje ako systémový integrátor. Znamená to, že sme schopní zastrešiť komplexnú dodávku a služby zákazníkovi. Vlastnými kapacitami i s pomocou partnerských dodávateľov dokážeme zabezpečiť infraštruktúru dátových sietí, hardvér a počítačové vybavenie, ale aj to, čo je pre zákazníka najzaujímavejšie: riešenia a aplikačné nadstavby informačného systému. Tie sú spravidla šité na mieru zákazníka. Riešenia pre jednotlivé firmy sú riešeniami jedinečnými pre potreby každého zákazníka zvlášť.

V akých oblastiach dokážete zákazníkovi ponúknuť spomínané riešenia?
-- Okrem základných hardvérových komponentov sú to napríklad riešenia v oblasti geografických informačných systémov. Tie majú široké uplatnenie v priemysle, sieťových odvetviach ako vodárenstvo, plynárenstvo a energetika. Je to zároveň dôležitý podporný prostriedok pri rozhodovaní samospráv.
Venujeme sa tiež špeciálnym softvérovým aplikáciám pre potreby zákazníka. Významnou je oblasť zdravotníctva a v nej tvorba a budovanie nemocničných informačných systémov so svojimi špecifikami. Pri vývoji takéhoto informačného systému sme spolupracovali s Detskou fakultnou nemocnicou v Banskej Bystrici.

Dokážete vyhovieť napríklad požiadavkám pre takzvané inteligentné budovy?
-- Je to osobitná oblasť pôsobenia akciovej spoločnosti GAMO. Ak hovoríme o inteligentnej budove, ide obyčajne nielen o dodávku na úrovni káblových rozvodov pre budovanie počítačových sietí, ale je to v pravom slova zmysle dodávka, ktorá vdýchne objektu inteligenciu. Sme schopní komplexne riešiť návrhy celého systému dátovej siete, ale aj bezpečnostných a riadiacich systémov. Takéto vybavenie budovy je vlastne jej pridanou hodnotou. Nájomníci takéto vybavenie priestorov bežne vyžadujú.

Veľká časť aktivít firmy GAMO pravdepodobne smeruje práve do regiónov.
-- Informatizácia môže významným spôsobom uľahčiť komunikáciu občanov s inštitúciami verejnej správy a samosprávy. Zároveň sa tým uľahčí aj komunikácia opačným smerom, k občanom. S tým súvisia portálové riešenia či informačné kiosky, prostredníctvom ktorých môže občan napríklad získavať online prístup k informáciám o dianí v regióne a komunikovať s inštitúciami na úrovni samosprávy. Pekným príkladom podpory rozvoja regiónu a jeho riadiacich činností je implementácia komplexného informačného systému v prostredí Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Spomenuli ste, že medzi kľúčovými zákazníkmi spoločnosti GAMO je aj Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
-- Informačný systém BBSK využíva v súčasnosti približne 150 používateľov priamo na úrade a ďalších 150 nepriamo vo forme prístupu z organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti krajskej samosprávy. Implementovaný informačný systém podporuje všetky riadiace a rozhodovacie procesy na úrovni BBSK a predstavuje ucelené riešenie jednak pre potreby úradu BBSK, ako aj pre komunikáciu s občanmi regiónu. Celkovo predstavuje sieť VUCNET, ktorú GAMO spravuje na BBSK, približne 500 počítačov a vyše 10 serverov.

Financie na informačné systémy sa dajú získať z fondov Európskej únie. Mnohé inštitúcie majú problém vypracovať takýto projekt. Dokážete im v tom pomôcť?
-- Čerpať takéto prostriedky môžu inštitúcie štátnej správy, samosprávy, ale aj zdravotnícke zariadenia. GAMO sa im snaží aj v tejto oblasti vyjsť v ústrety. Podieľame sa na príprave a podávaní projektov takéhoto charakteru. Finančné prostriedky z európskych fondov sa dajú získať aj na zvyšovanie počítačovej gramotnosti. Máme skupinu ľudí, ktorá sa venuje vzdelávaniu v oblasti informačných technológií a zvyšovaniu zručností.

Je v tejto oblasti ešte veľa práce?
-- Potenciál trhu je stabilný a zatiaľ sa nezdá, že by nebolo koho vzdelávať. Mnohí zákazníci využívajú túto možnosť. Pokiaľ sú používatelia dostatočne vzdelaní a dokážu využívať počítačovú techniku tak, aby zbytočne nezaťažovali informatikov triviálnymi úlohami, investícia do vzdelania sa každej firme vráti.

Ako je to s certifikáciou vašej činnosti?
-- Sme držiteľom certifikátu systému riadenia kvality ISO 9001 : 2000. V rámci neho máme certifikované všetky procesy, ktoré vykonávame. Odbornú spôsobilosť firmy deklarujeme aj tým, že sme certifikovaným partnerom všetkých významných spoločností v oblasti informačných technológií. Certifikovanie našej činnosti vnímame skôr ako krok, vďaka ktorému nás zákazníci vnímajú ako dôveryhodného partnera.

V uplynulom roku sa zmenila akcionárska štruktúra spoločnosti GAMO. Prečo?
-- Rok 2006 sme začínali s rozhodnutím akcionárov spoločnosti GAMO i akcionárov Železiarní Podbrezová (ŽP) s tým, že GAMO bude poskytovať pre ŽP a dcérske spoločnosti ŽP Group všetky služby v oblasti informatiky a súčasne prevezme všetkých pracovníkov odboru informatiky ŽP do svojich štruktúr. ŽP sa následne stali jedným z akcionárov GAMO. Ku koncu roka však akcionári spoločnosti prehodnotili svoje rozhodnutie a rozhodli sa, aby služby v oblasti informatiky pre ŽP vykonávala samostatná dcérska spoločnosť ŽP. Pôvodných 80 zamestnancov ŽP z firmy GAMO odišlo a GAMO spätne odkúpilo akcie od ŽP. Akcionárska štruktúra spoločnosti GAMO je dnes opäť presne taká istá ako pred rokom a pred vstupom kapitálu ŽP.

Aký bol vlaňajší obrat firmy GAMO?
-- Celkový obrat dosiahol výšku 524,8 milióna korún, čím sme sa priblížili k historicky najvyššiemu číslu dosiahnutému v roku 2004. V porovnaní s rokom 2005 predstavoval medziročný nárast obratu 7 percent. Pozitívny trend vývoja obratu za posledné roky sa týmto iba ustálil. Súčasne s nárastom obratu sa v roku 2006 zvýšila pridaná hodnota o 76,8 percenta. Uvedený nárast bol, podobne ako v prípade nárastu v oblasti hospodárskeho výsledku, ovplyvnený nárastom počtu zamestnancov poskytujúcich služby, ako aj vyšším podielom služieb na celkovom obrate.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:16