StoryEditor

Skôr, ako sa voda premení na krv

17.11.2002, 23:00

Joel Barnea z kibucu Negba na juhu Izraela je odborníkom pre melioráciu ovocia. Vypestoval chutnejšie kiwi než v Číne, trvanlivejšiu datľovú slivku než v Amerike. Jeho ovocie dozrieva, keď ešte v Európe mrzne. No aj tak sa Barneove ovocie vyváža iba s malým ziskom. "Odborne povedané, je to márnotratný export drahej vody do oblasti lacnej vody," hovorí Joel.
Voda je drahá, pretože jej je málo. A bude jej ešte menej, preto bude ešte drahšia. Už tretí rok postihuje oblasť východného Stredomoria suchá zima, izraelská vláda chystá úsporné opatrenia a poľnohospodárov čaká ďalšie zdraženie vody. "Ak sa tak stane, potom bude napriek mnohým výhodám nášho podnebia vývoz neziskový. Kvitnúce hospodárstva zaniknú," vraví Joel.
Ahmed Abu-Salah z dediny Akraba v okolí Nábulusu má väčšie starosti. Vodovod do dediny ešte nezaviedli, miest...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/politika-a-spolocnost, menuAlias = politika-a-spolocnost, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 22:32