StoryEditor

Zisk Gazpromu vzrástol

18.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ruský gigant v oblasti ťažby zemného plynu Gazprom uviedol, že jeho čistý zisk podľa ruských účtovných štandardov (RAS) v roku 2002 medziročne vzrástol o 21 % na 3,99 miliardy USD. Spoločnosť si dokázala takýto vzostupný trend udržať aj napriek nižším zahraničným cenám cennej suroviny, keďže daňové odvody, ktoré Gazprom platí štátu, klesli viac ako o polovicu.
Ruská legislatíva navyše umožnila tomuto plynárenskému monopolu zníženie daňových odvodov na základe nových amortizačných pravidiel, ktoré dávajú Gazpromu právo odpísať viac aktív, a tým znížiť jeho celkové daňové zaťaženie.
Tržby Gazpromu sa vlani v porovnaní s rokom 2001 zvýšili o 4,3 %. Vyšší predaj zemného plynu v republikách bývalého Sovietskeho zväzu a vyššie domáce ceny suroviny dokázali zatieniť klesajúcu exportnú tendenciu a nižšie ceny plynu v Európe. Pri dolárovom oceňovaní uvedenej komodity však výnosy ruskej spoločnosti klesli medziročne o tri percentá. Spoločnosti sa v sledovanom roku podarilo znížiť svoj dlh vo výške 12,6 miliardy USD o 400 miliónov USD.
Gazprom ročne vyprodukuje 520 miliárd kubických metrov zemného plynu, pričom svojimi zásobami pokrýva asi štvrtinu celkového európskeho dopytu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 09:29