StoryEditor

Rozpočet USA "zabudol" na Afganistan

16.02.2003, 23:00
Kongres Spojených štátov sa ocitol v neľahkej situácii -- posledný rozpočet, ktorý navrhla vláda amerického prezidenta George W. Busha, nezahrnul do svojich výdavkov asi 300 miliónov dolárov, ktoré mali pokryť náklady na humanitárnu pomoc vojnou zdevastovaného Afganistanu a zabezpečiť jeho rekonštrukciu. Vláda USA pravdepodobne pozabudla na svojej sľuby, ktoré dala pred 16 mesiacmi po vojenskej invázii do Afganistanu, keď sa zaviazala, že Amerika nikdy neopustí afganský ľud a zostane jeho hlavnou nielen vojenskou, ale aj finančnou oporou. Prezident G. W. Bush dokonca navrhol v súvislosti s obnovou vojnou zničenej krajiny aj tzv. Marshallov plán, o ktorom by mal koncom tohto mesiaca vo Washingtone diskutovať s afganským lídrom Hamidom Karzaiom. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
V návrhu rozpočtu USA na rok 2003 však Biely dom otvorene nepožadoval žiadne peniaze na humanitárnu pomoc, rovnako neboli vyčlenené ani financie potrebné na obnovu zničenej krajiny. Šéf komisie, ktorá zodpovedá za rozdeľovanie finančnej pomoci do zahraničia, Jim Kolbe uviedol, že keď požiadal vládu o vysvetlenie, prečo rozpočet na tento rok nepočíta s požadovanými financiami, nedostal uspokojujúcu odpoveď, avšak dostal prísľub, že sa vláda podobnej chyby v budúcnosti vyvaruje.
Hovorca americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj, ktorá distribuuje finančnú pomoc do jednotlivých krajín, uviedol, že o peniaze na pomoc Afganistanu ich organizácia nepožiadala preto, lebo na rozpočte sa pracovalo už v roku 2002, keď ešte nebolo jasné, koľko bude agentúra na obnovu Afganistanu potrebovať. V tomto roku majú USA na finančnú pomoc vyčlenených 16 miliárd dolárov. Najvyšší podiel z tejto sumy získajú Izrael, Jordánsko a programy zamerané na boj proti ochoreniu na aids.
Prisľúbená pomoc Afganistanu (v mil. USD)
Irán 560
Ázijská rozvojová banka 500
Japonsko 500
Svetová banka 500
EÚ 495 až 900
USA 300
Veľká Británia 288
Nemecko 283
Saudská Arábia 220
Zdroj:TASR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:14