StoryEditor

Furni Finish otvoril nový závod

14.01.2003, 23:00

Spoločnosť Furni Finish, s. r. o., Šahy, s belgickým kapitálom, ktorá sa orientuje na produkciu nábytku, začala v týchto dňoch výrobu v novovybudovanom závode v obci Tupá. Hlavný výrobný program tvoria luxusné kožené sedacie súpravy, ktoré firma exportuje do väčšiny európskych krajín. Podľa ekonóma firmy Attilu Pataia je približne 99 % produkcie určených na export, zvyšok budú umiestňovať na domácom trhu.

SIEŤ SUBDODÁVATEĽOV

Do výstavby nových výrobných kapacít Furni Finish investoval celkovo 100 mil. Sk, z ktorých približne 70 mil. Sk stálo obstaranie výrobných priestorov s rozlohou 7 800 m2. Zvyšných 30 mil. Sk nábytkárska firma vložila do nákupu strojovo-technologických zariadení, predovšetkým do obrábacích strojov na kožu a šijacích strojov. Belgický investor pôsobí na Slovensku od roku 1998, pričom dosiaľ vyrábal sedacie súpravy len v meste Šahy. Týždenná produkcia v novej výrobnej prevádzke v Tupej by mala dosiahnuť už v priebehu tohto roku 350 až 400 kožených sedačiek. Po úplnom rozbehnutí výroby nájde v podniku pracovné uplatnenie 250 zamestnancov. Podľa A. Pataia spoločnosť dováža kožu, najdôležitejší materiál potrebný pre tento druh výroby, zo zahraničia. Drevo, drevené komponenty a spojovací materiál však Furni Finish odoberá aj od viacerých slovenských subdodávateľov. V budúcnosti vedenie podniku plánuje sieť tuzemských subdodávateľov rozšíriť.

PRIEMYSELNÁ ZÓNA

Závod na výrobu kožených sedačiek by podľa starostu obce Tupá Róberta Majoroša mal byť súčasťou menšieho priemyselného parku, ktorý chce miestna samospráva v tejto lokalite vybudovať. V tejto súvislosti si už dali spracovať dodatok k územnému plánu obce, kde by v budúcnosti mala vyrásť priemyselná zóna. V predloženej koncepcii sa uvažuje o výstavbe približne siedmich výrobných prevádzok s rôznym zameraním. Podľa R. Majoroša v tomto období sa už rokuje s viacerými potenciálnymi investormi, ktorí by o projekt mohli mať záujem.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. október 2024 02:23