StoryEditor

Nedbalosť nemeckých daňových úradov

10.03.2003, 23:00

Krajinský audítorský dvor Hamburg vo svojej správe dospel k šokujúcemu záveru: daňové úrady často neuplatňujú podstatnú časť nového spolkového zákona pre boj proti daňovým únikom. Na niektorých úradoch totiž bolo nesprávne spracovaných až 72 % prípadov, pričom ekonomická metropola Hamburg trpí rozsiahlou kriminalitou v súvislosti s daňou z obratu. Minister financií Hans Eichel chcel týmto zákonom obmedziť organizované daňové podvody a zvýšiť príjmy štátnej pokladnice približne o 2,5 mld. eur ročne. Zákon, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára 2002, nariaďuje novým podnikateľom, že v prvých dvoch kalendárnych rokoch svojej činnosti musia mesačne odovzdávať oznámenia o dani z obratu, a to aj vtedy, keď im zo všeobecných nariadení vyplýva povinnosť podávať tieto oznámenia len štvrťročne alebo túto povinnosť nemajú.
V prípade organizovaného podvodu s daňou z príjmu hrajú rozhodujúcu úlohu firmy, ktoré existujú len veľmi krátko. Pomocou falošných faktúr totiž od finančných úradov získajú preddavok na daň z pridanej hodnoty za dodávky, ktoré sa v skutočnosti nikdy nezrealizovali a v niektorých prípadoch ide o trojciferné miliónové sumy. Práve to je dôvodom pre krátke termíny v novom zákone, ktoré umožnia majiteľov usvedčiť z trestného činu podvodu.
No audítori zistili, že hamburské daňové úrady nesprávne spracovali v priemere 37,8 % prípadov a mesačné oznámenia nepožadovali. Niektorí úradníci totiž nový predpis považovali za neúčelný alebo minimálne nejasný. A hoci audítorský dvor poukázal na tento neporiadok a nariadil neodkladnú nápravu, takmer o šesť týždňov neskôr bolo ešte 75 % prípadov chybných. Mnohé fakty však poukazujú na to, že Hamburg nie je výnimkou. Výsledky prieskumu v tomto meste sú typickým príkladom práce zamestnancov daňových úradov, ktorí sa obyčajne ako poslední dozvedia o zmenách v zákonoch. Prezident odborovej organizácie Dieter Odracek upozorňuje, že mesačné oznámenia požadujú od podnikov zo sektorov, kde je najväčšia pravdepodobnosť podvodu. Ak by sa táto povinnosť mala rozšíriť na všetky firmy, budú úrady potrebovať oveľa viac personálu.
Podľa štúdie inštitútu Ifo v roku 2001 vzrástla miera daňových únikov zo 6 % (1999) na 10 % a aj vlani sa príjem z dane z obratu vyvíjal horšie. Podľa odhadcov sa totiž daň z obratu v normálnej situácii vyvíja podobne ako nominálny hospodársky rast, ktorý vlani stúpol o 2,1 %, kým príjmy z dane z obratu medziročne klesli o 0,5 %. Ani začiatok tohto roka nesľubuje mnoho dobrého, keďže v januári tieto príjmy medzimesačne klesli o 12,3 %, čo je doteraz nevídaný schodok. Daň z obratu je pritom okrem dane z príjmu najdôležitejšia individuálna daň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 03:00