StoryEditor

Záujem českých firiem o SR rastie

19.06.2003, 00:00

Strany českej tlače zapĺňajú články, ktoré majú spoločného menovateľa -- podmienky pre podnikateľov sa v dôsledku opatrení českej vlády radikálne zhoršujú a hrozí odchod domácich aj zahraničných investorov. A ako príklad štátu, ktorý sa snaží firmám vyjsť v ústrety, uvádzajú Slovensko. Slovenská reforma vychádza zo zásady, že všetky príjmy by mali byť zdaňované len raz, a preto navrhuje úplné zrušenie dane z prevodu nehnuteľnosti, dedičskej a darovacej dane. Základnou črtou navrhovanej novely je zjednotenie sadzby dane z príjmu pre fyzické aj právnické osoby na 19 %, zrušenie dane z príjmov z dividend, zjednotenie dane z pridanej hodnoty na 19 %, zvýšenie spotrebných daní a zmeny v cestnej dani.
Ak sa vláde podarí presadiť návrhy aj v parlamente, dostane SR do vienka výrazne zjednodušený, zrozumiteľný a motivujúci daňový systém. Snahou vlády je, aby sa firmy sústredili na dosahovanie čo najvyšších ziskov zo svojich aktivít a nemuseli plytvať energiou na daňovú optimalizáciu či daňové úniky. To nepochybne povedie k zvýšeniu atraktivity Slovenska pre zahraničných investorov. Pravdou je, že SR sa v tejto chvíli teší zvýšenému záujmu českých firiem. V rozhovoroch s českými manažérmi je totiž citeľná veľká averzia voči českej vláde, ktorú jej posledné kroky, a najmä výroky ministra financií, len priživujú.
Za 100-tisíc ušetríte milióny. Tak znie ponuka špecializovaných spoločností, ktoré sa zameriavajú na preregistráciu českých firiem na Slovensko. V ponuke sa uvádza, že presne za akúto sumu možno kúpiť zabehnutú akciovú spoločnosť a v priebehu ďalších dvoch až troch dní zvolať valné zhromaždenie.
Za prípadným presunom na Slovensko je snaha znížiť náklady. Minister financií Ivan Mikloš tvrdí: "Vieme o konkrétnych českých spoločnostiach, ktoré sa už reálne pripravujú presunúť svoje aktivity k nám." Tajomníčka českého ministra financií Yvona Legierská si však vážnejšie problémy nepripúšťa, keďže preregistráciu môže podniknúť len nevýrazný počet subjektov. Podľa šéfa Hospodárskej komory Jaromíra Drábka by však takýto trend mohol viesť k výraznému prepadu českého hrubého domáceho produktu.
Záujem českých firiem o Slovensko potvrdzujú spoločnosti, ktoré sa špecializujú na daňovú optimalizáciu. Jaromír Pospíšil z Akont Trust Company uvádza, že ročne zakladajú zhruba 100 filiálok českých firiem na Slovensku. Dôvodom je podľa jeho názoru úsilie rozšíriť podnikateľské aktivity na ďalšie trhy a záujem v poslednom čase podstatne narastá, keďže firmy chcú preregistráciu najmä z daňových dôvodov. Základná schéma úspory časti nákladov nie je zložitá, pretože pri sadzbách dane z príjmov právnických osôb bude rozdiel od 1. januára 2004 dosahovať minimálne 9 %. Potom stačí slovenskú "dcéru" vložiť, napríklad, do obchodného reťazca medzi českú matku a jej zahraničného obchodného partnera. Podľa výpočtov Akontu pri päťmiliónovom hrubom zisku tak firma ušetrí na daniach minimálne 250 tis. Kč, čo predstavuje dvojnásobok výdavkov na čisto účtovnú preregistráciu. No české firmy nemusia zostať len pri účtovnej preregistrácii. Slovensko totiž ponúka aj nižšie mzdové náklady. Priemerná mzda tu dosahuje 13 500 Sk, čo v prepočte na české koruny zodpovedá zhruba 60 % českej priemernej mzdy. Odvody do sociálneho a zdravotného poistenia sú pre zamestnávateľov približne rovnaké.
Šéf agentúry Dynamic Relations Slovakia Karol Wolf dodáva, že pre české firmy pripravujú ponuku, ktorej úlohou nie je založiť "prázdnu účtovnú škrupinu", ale presunúť časť podnikania na Slovensko. Podľa jeho slov je záujem o takúto službu veľký, keďže firmám ponúknu zhruba 25-percentnú úsporu nákladov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 04:30