StoryEditor

Rusko zredukuje dodávky

13.02.2003, 23:00

Poľsko a Rusko podpísali v stredu dohodu, ktorá umožní poľskej strane nakupovať nasledujúcich 17 rokov približne o tretinu menej zemného plynu než sa pôvodne obe strany dohodli. Naplnili sa tak snahy poľskej strany zredukovať svoju závislosť od plynu z Ruska. Informoval o tom the Moskow Times.
"Vďaka dohode nehrozí, že by sme mali nedostatok plynu a zároveň sa nemôže stať, že bude v krajine jeho nadbytok," uviedol po podpísaní dohody so svojím ruským partnerom Viktorom Christenkom podpredseda poľskej vlády Marek Pol. Ako dodal, "už nebudeme musieť platiť za plyn, ktorý nevyužijeme".
Poľsko odhaduje, že znížením dodávok zemného plynu v rokoch 2003 až 2020 o 34,5 % na 143,4 miliardy kubických metrov krajina ušetrí viac než 5 miliárd dolárov. Zemný plyn Poľsko nakupuje od ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom, najväčšieho producenta plynu na svete. Poľsko sa zároveň z Ruskom dohodlo, že až do roku 2009 môže zvýšiť alebo znížiť nákup plynu o 10 %.
"Tento dokument nielen garantuje dodávky ruského plynu do Poľska, ale zároveň aj dlhodobý tranzit plynu do západnej Európy," uviedol V. Christenko. Podľa novej dohody sa okrem iného vybudujú v Poľsku tri nové kompresorové stanice, aby sa zvýšila kapacita plynovodu Yamal -- 1, ktorý zabezpečuje tranzit plynu z Ruska až do Nemecka.
Poľsko sa v súčasnosti zameralo na získavanie energetických zdrojov z viacerých regiónov. Ešte v tomto roku by mala poľská vláda rozhodnúť o spolupráci s dánskou ropnou a plynárenskou spoločnosťou DONG a spoločnej výstavbe plynovodu pod morom. Ratifikácia dohody medzi Poľskom a nórskou spoločnosťou Statoil z roku 2001, na základe ktorej by do Poľska mala nórska spoločnosť vyviezť v rokoch 2004 až 2008 asi 74 miliárd kubických metrov zemného plynu, sa presunula na koniec tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 19:32