StoryEditor

Vinš: Transformácia sa nezadržateľne blíži

22.05.2003, 00:00
Ako sa vám ako stavebnému inžinierovi s bankárskou minulosťou darí vnikať do problematiky lesného hospodárstva?
-- Postupne zbieram informácie. Tie, ktoré mám k dispozícii, nie sú interpretovateľné v obvyklých kontextoch, pretože väčšina z nich nemá vypovedaciu hodnotu. Súvisí to aj so spochybnenými hospodárskymi výsledkami Lesov SR za uplynulý rok. Mojou prvou úlohou je teda získať základné informácie z vnútorných i vonkajších zdrojov, aby som mal reálny obraz o stave a fungovaní tejto firmy.
Je to náročné?
-- V takom podniku, ako sú Lesy SR, je to niekedy problém. Ide o decentralizovanú firmu rozčlenenú na 26 odštepných a 2 odborné závody, navyše nemáme k dispozícii ani adekvátny informačný systém či obvyklé toky informácií. Podnik však nežije vo vzduchoprázdne, ale v reálnom ekonomickom prostredí. Osobne som už bol viackrát v takejto pozícii. Poznám to, keď sa ľudia najskôr obrnia voči komunikácii, potom, naopak, je informácií až veľa, pričom často sú to len osobné názory, a až nakoniec sa dopracujete k reálnym informáciám, na základe ktorých si môžete urobiť obraz o reálnom stave vecí. Je dôležité, aby sa v tom mori informácií manažér neutopil.
V ktorom štádiu ste v súčasnosti vy?
-- Mozaika už sa pomaly skladá. Lesy SR sú dosť konzervatívna firma, kde viaceré modernizačné a reštrukturalizačné projekty ostávali v polohe akademických prác. Postupne, ako klesala schopnosť podniku tvoriť reálne výsledky, sa hľadali vnútorné mechanizmy, aby podnik zostal ziskový. Chýbajúci informačný systém nevytváral dostatočnú podporu manažérskej nadstavbe ani kontrole. Aj audítor sa vyjadril v tom zmysle, že Lesy SR sú viac rokov pozadu aj oproti slovenským zvyklostiam.
Čo s tým budete robiť?
-- Pripravujeme stratégiu podniku. Úplne prvým krokom bola nedávna prezentácia nášho poradcu, rakúskych štátnych lesov, ktorých skúsenosti môžu byť pre nás veľmi užitočné. Pred štyrmi či piatimi rokmi sa nachádzali v podobnej situácii. Bol to nemoderný podnik, s politikou za chrbtom, neprodukujúci peniaze a ovládaný konzervatívnymi názormi, že lesy inak fungovať nemôžu.
Spomínate politiku za chrbtom, medzi lesníkmi však rezonuje názor, že aj vy ste protežantom drevárskej loby. Aký máte názor na politické vplyvy z hľadiska fungovania Lesov SR?
-- Pre akýkoľvek podnik je nebezpečné, keď do jeho riadenia zasahuje niekto, kto v konečnom dôsledku nenesie nijakú priamu zodpovednosť. Potom je úplne jedno, či do riadenia firmy zasahuje politická strana, záujmová skupina alebo samospráva. Optimálny je taký model, keď vedenie pôsobí v pozícii profesionálneho manažmentu, ktorý sa môže oprieť o politickú či inú podporu, že sa nebude zasahovať do vnútorného chodu firmy. Iná vec je skladanie účtov majiteľovi, resp. zakladateľovi firmy. Musia totiž existovať kontrolné mechanizmy fungovania spoločnosti. O čo prezieravejší a múdrejší je zakladateľ, o to menej zasahuje do priameho riadenia podniku. Radšej je dôslednejší v kontrolnej činnosti. Ja momentálne necítim žiadne priame zasahovanie do riadenia Lesov SR a ubezpečujem vás, že v opačnom prípade by som síce korektne, ale tvrdo čelil takýmto odporúčaniam a tlakom.
V akom štádiu je príprava transformácie Lesov SR?
-- Premena štátneho podniku na akciovú spoločnosť sa uskutoční podľa osobitného zákona. Treba pritom zodpovedať dve základné otázky -- kto bude vlastniť Lesy SR a lesnú pôdu a kto ju bude obhospodarovať. Všetko smeruje k tomu, že vlastníkom ostane štát. Tak isto je to aj v Rakúsku. Nová akciová spoločnosť dostane do vienka malé percento pôdy, ktorá bude slúžiť na to, aby firma mala základné kapitálové vybavenie. Určite sa do nej vloží aj hmotný investičný majetok a ďalšie ekonomické kategórie majetku.
Ako sa bude v Lesoch SR hospodáriť?
-- Buď sa všetky lesnícke činnosti budú vykonávať dodávateľsky, ako je to napríklad v ČR, alebo sa budú zabezpečovať vlastnými kmeňovými pracovníkmi. V Rakúsku sú približovači, drevorubači, traktoristi, obslužný a servisný personál sústredení do jedného hospodárskeho subjektu, ktorý je v 100-percentnom vlastníctve materskej spoločnosti. Chcem však upozorniť na to, že nás čaká aj vnútorná transformácia, ktorá bude predchádzať zmenám, o ktorých sme hovorili. Budeme sa snažiť o to, aby sa Lesy SR správali ako každá iná štandardná firma.
Poznáte už časový horizont transformácie Lesov SR?
-- Transformačné projekty firiem, ako sú Lesy SR, sa tvoria trištvrte roka až rok. Následná implementácia prijatých opatrení trvá približne ďalšie dva roky. Ak bude možné k 1. januáru budúceho roka vytvoriť akciovú spoločnosť, tak zavŕšenie celého procesu odhadujem ešte na ďalšie dva roky.
Odrazí sa transformácia Lesov SR v zjednodušení dodávateľsko-odberateľských vzťahov, hlavne s domácimi drevospracovateľmi?
-- Celkom určite. Jednotlivé odštepné závody dosial zohľadňovali len lokálne špecifiká, čo nám vyčítali hlavne zahraniční investori. Nemali partnera na rokovanie, nebolo nikoho, kto by im dal dlhodobé garancie na množstvá, kvalitu a logistiku dodávok. Chceme to otočiť. Budeme si objednávať surovinu podľa jednotlivých druhov, takže budeme vedieť povedať, čo máme k dispozícii a aké objemy, v akej kvalite a sortimente môžeme ponúknuť. Keď bude jasná ponuka, cenu už potom vygeneruje trh a model kalkulácie podľa nákladovosti jednotlivých odštepných závodov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. júl 2024 02:29