StoryEditor

Nemecká legenda Grundig odchádza

16.04.2003, 00:00

Nemecká spoločnosť Grundig, jeden z najznámejších výrobcov elektroniky na trhu v Európe, končí. Po tom, čo jej dvaja potenciálni partneri, turecký vývozca domácich elektrospotrebičov Beko a taiwanská spoločnosť Sampo odstúpili od nákupu akcií v nemeckej firme, Grundig v pondelok ohlásil insolventnosť. Súd v Norimbergu, kde výrobca televízorov a rádií sídli, právny krok firmy potvrdil. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Spoločnosť Grundig, ktorá bola založená v roku 1945 a zohrala kľúčovú úlohu pri obnove nemeckého hospodárstva v povojnovom období, zápasila s problémami už niekoľko rokov. V roku 1984 vstúpil holandský koncern Philips kapitálovo do Grundigu, avšak už v roku 1996 sa od neho opäť oddelil.
Informácie o osude závodov nemeckej firmy, dvoch v Nemecku a po jednom v Portugalsku a Rakúsku, zatiaľ vedenie spoločnosti Grundig neposkytlo. V týchto závodoch je dnes zamestnaných 3 500 ľudí.
Spoločnosť vyrábala prvotriedne televízory, videá, rádiá a iné elektronické zariadenia, avšak z hľadiska ceny boli prístupné hlavne pre náročnejších zákazníkov. Výrobné náklady firmy boli príliš vysoké, jej produkty veľmi rýchlo vytlačili lacnejšie výrobky prichádzajúce na európsky trh z Ázie. Grundig sa pokúsil znížiť náklady presunom časti svojej výroby do krajín s lacnejšou pracovnou silou, do Maďarska a do Turecka. Spoločnosť pristúpila aj k radikálnemu prepúšťaniu.
V roku 2001, v poslednom roku, kedy Grundig zverejnil svoje výsledky, dosiahla nemecká spoločnosť stratu vo výške 150 mil. eur pri obrate 1,5 mld. eur. Neúspech Grundigu pri rokovaní s potenciálnymi partnermi spôsobilo podľa vyjadrenia predstaviteľov oboch potenciálnych partnerov jednoznačne vedenie nemeckej firmy, ktorá im predložila dohodu "plnú sľubov", avšak bez dostatočných záruk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 12:24