StoryEditor

Daňové úľavy pre nemeckých boháčov

16.12.2002, 23:00

Nemecká spolková vláda urobila prekvapujúci obrat: namiesto milionárskej dane teraz plánuje najlepšie zarábajúcim osobám poskytnúť úľavy pri zdaňovaní príjmov z úrokov a amnestiu pre daňové úniky. Kancelár Gerhard Schröder a minister financií Hans Eichel včera predstavili plány zavedenia tzv. vyrovnávacej dane z úrokov, ktorú budú odvádzať priamo banky. Výnosy z úrokov budú zdaňované jednotnou sadzbou 25 % namiesto predchádzajúceho návrhu na zdaňovanie sadzbou dane z príjmu až do výšky 48,5 %. Zisky z obchodovania s cennými papiermi budú zdaňované už schválenou sadzbou 15 %.
Tento návrh však predstavuje určitú dilemu. Z vyrovnávacej dane totiž budú profitovať predovšetkým osoby s vysokou sadzbou dane z príjmu. Vláda preto musí vykompenzovať osoby s nižšou sadzbou: tie získajú od daňového úradu späť peniaze, ktoré uhradili navyše a okrem toho zostáva v platnosti odpočítateľná suma zo sporenia.
Vláda zároveň plánuje amnestiu pre majiteľov nepriznaných peňazí, ak tieto príjmy presunú zo zahraničia. Daňové úniky budú oslobodené od trestného stíhania, ak sa vinníci dobrovoľne priznajú. Tento "zlatý most" je však časovo obmedzený: previnilci zaplatia daňovému úradu 25 %, ak svoje peniaze prevedú domov v priebehu 12 mesiacov, po ďalších šiestich mesiacoch bude sadzba 35 %. Berlín zvažuje aj ďalšiu alternatívu: možnosť investovať tieto peniaze do štátnych cenných papierov s nulovým výnosom a so zápornou úrokovou sadzbou. To znamená, že previnilec za dlhopisy, napríklad, v hodnote 100 tis. eur, zaplatí 125 až 135 tis. eur, z čoho však na konci splatnosti dostane len 100 tis. eur. Zvyšok získa štát a takto získanými finančnými prostriedkami môže podporiť rozpočty jednotlivých spolkových štátov na vzdelávanie.
Poprední nemeckí politici vyjadrili sympatie novým daňovým plánom. "Je lepšie mať na dani 25 % vo vrecku než 100 % kapitálu v zahraničí," povedal pre nemecký týždenník Der Spiegel predseda hospodárskeho výboru parlamentu Gernot Mittler. Vláda však počíta s tým, že jej plány narazia na odpor nielen odborových organizácií, ale vyvolajú aj nesúhlas v radoch Sociálnodemokratickej strany (SPD). Odborníci upozorňujú, že toto riešenie je síce nespravodlivé, v konečnom dôsledku však do štátnej pokladnice prinesie viac peňazí. Vláda totiž v krátkodobom horizonte očakáva pokles príjmov z daní o 1,0 až 1,5 miliardy eur, no strednodobo vďaka repatriácii kapitálu počíta s niekoľkonásobne vyššími príjmami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:24