StoryEditor

Trojmiliardová strata košických železiarní

23.01.2003, 23:00

Podľa predbežných hospodárskych výsledkov vykáže akciová spoločnosť VSŽ Košice za minuloročné účtovné obdobie stratu 3,195 mld. Sk, na ktorej má najväčší podiel tvorba opravných položiek a rezerv vo výške 3,5 mld. Sk. Stratu 1,003 mld. Sk dosiahli VSŽ aj z bežnej prevádzky. Oznámilo to včera predstavenstvo spoločnosti na mimoriadnom valnom zhromaždení akcionárov, ktorí zároveň zobrali ne vedomie odstúpenie Anny Bubeníkovej z postu členky dozornej rady k 23. novembru 2002 a zvolili na jej miesto člena Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) SR Jozefa Juricu. O zvolanie valného zhromaždenia požiadal pred mesiacom práve FNM SR. Na zhromaždení sa včera zúčastnili tri právnické a 25 fyzických osôb, reprezentujúcich 12 992 965 akcií s podielom 78,99 % na základnom imaní spoločnosti.
Podľa predsedu predstavenstva a prezidenta spoločnosti Petra Benedikta výšku opravných položiek a rezerv vytvorila spoločnosť v zmysle zákona a na návrh audítora na pokrytie prípadných strát zo súdnych sporov. Proti VSŽ vedú bývalí obchodní klienti, členovia orgánov alebo zamestnanci 112 súdnych sporov, ktoré pre VSŽ predstavujú riziko zatiaľ asi 3,65 mld. Sk. Predseda dozornej rady Jaroslav Haščák pripustil aj ďalšiu hrozbu v podobe neočakávaných zmeniek z minulosti. Hospodárenie firmy zaťažujú i náklady na Krivojrožský ťažobno-uprávarsky komplex v ukrajinskej Dolinskej, ktoré vyčíslili zatiaľ na 970 mil. Sk, pričom len na ochranu svojho 13,7-percentného podielu v komplexe železiarne vynakladajú 30 mil. Sk ročne.
Strategickým zámerom manažmentu VSŽ na tento rok je zabezpečiť pre 17 dcérskych spoločností ich rozvoj a efektívnosť, prípadne hľadať strategických investorov, udržať v nich zamestnanosť, zreálniť hodnotu majetku v správe spoločnosti a zabezpečiť efektívny spôsob a výnosy z jeho spravovania. Nevyužiteľný majetok budú železiarne predávať. VSŽ majú podľa P. Benedikta ešte stále široké spektrum podnikania, čo je náročné na efektívne riadenie firmy. Pri minimálnych synergických efektoch sa manažment VSŽ bude snažiť niektoré dcérske spoločnosti predať strategickým investorom, na čo chce využiť verejné tendre s priamym oslovovaním partnerov, s dôrazom na udržanie zamestnanosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 04:26