StoryEditor

Radikálne zmeny šéfa VW

16.04.2003, 00:00

Výkonný riaditeľ nemeckej spoločnosti Volkswagen Bernd Pischetsrieder plánuje výrazné zmeny v dozornej rade v snahe potvrdiť svoju autoritu v najväčšom európskom výrobcovi automobilov.
Pischetsrieder vyhlásil, že začne "od podlahy" pri obsadzovaní kľúčových miest vo vedení firmy po tom, ako sa dostal do sporu s Robertom Büchelhoferom, ktorý minulý týždeň odstúpil z funkcie riaditeľa pre obchod a marketing. Cieľom Pischetsriederových presunov vo vedení Volkswagenu je dokončenie procesu reorganizácie.
Za rok vo funkcii výkonného riaditeľa rozdelil Pischetsrieder Volkswagen na dve skupiny a na rozdiel od svojho predchodcu Ferdinanda Piecha, ktorý presadzoval stratégiu spoločného podvozku pri jednotlivých modeloch, zaviedol novú stratégiu zvýšeného využívania spoločných komponentov v rôznych modeloch automobilov Volkswagenu. Ako uviedol v rozhovore pre Financial Times, nová stratégia zníži v nasledujúcich 10 rokoch investície a náklady na výskum o 20 %. Kritici stratégie Ferdinanda Piecha poukazovali na skostnatenosť jeho systému, ktorý viedol k strate podielu Volkswagenu na trhu. V rámci novej, ofenzívnej stratégie chce Bernd Pischetsrieder okrem iného skrátiť čas na uvádzanie nových modelov na trh z pôvodných 3,8 na 2,4 roka. Odchod R. Büchelhofera nasledoval krátko po tom, čo akcie VW dosiahli nové minimum po varovaní, že zisk ani zďaleka nedosiahne minuloročné hodnoty. Automobilka v súčasnosti predpokladá, že za 1. štvrťrok tohto roka dosiahne pokles zisku až o 60 %, pod čo sa najviac podpísal výrazný prepad kurzu amerického dolára oproti euru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 12:22