StoryEditor

Rozdielne názory na speňažovanie

03.06.2003, 00:00
Prejavením dobrej vôle a apelom na urýchlenie súdneho konania sa skončilo včerajšie stretnutie predstaviteľov základnej organizácie OZ KOVO spoločnosti PPS Detva Holding v konkurze a jej najväčších veriteľov - Národného úradu práce, Sociálnej poisťovne, Slovenskej konsolidačnej, a. s., a Všeobecnej zdravotnej poisťovne - na pôde Odborového zväzu KOVO v Bratislave.
ROZPORY PRETRVÁVAJÚ
Zatiaľ čo veritelia z verejnoprávnych inštitúcií zastávajú naďalej názor, že predbežné opatrenie Krajského súdu v Banskej Bystrici bráni nakladať s majetkom PPS Detva Holding, odborári poukazujú na to, že už ho súd zrušil. Správca konkurznej podstaty materskej spoločnosti PPS Detva Holding sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal, pretože ide o spor medzi materskou spoločnosťou a jej dcérskou firmou.
Rozdielne názory pretrvávajú aj pokiaľ ide o plán speňažovania. Podľa veriteľov z verejnoprávnych inštitúcií, na ktoré pripadajú dve tretiny zo 700 mil. Sk uznaných pohľadávok, mal sa v prvom kole predávať majetok za 100 % znaleckého posudku, čiže 645 mil. Sk. Odborári na druhej strane presadzujú, aby sa rozhodlo o najlepšej ponuke. Spoločnosť Sitno Holding Kremnica ponúka 160 mil. Sk. Veritelia však predaj PPS Detva Holding tejto firme neodporučili. Stanislav Ľupták, predseda odborov v Detve, ktoré zastupujú pohľadávku 46 mil. Sk voči zamestnancom, je presvedčený, že v ďalších kolách sa už ani takáto ponuka nezopakuje. Odborový predák vyslovil sklamanie nad včerajším postojom veriteľov, keďže stále nechcú uzavrieť výsledky prvého kola súťaže.
PODĽA STARÉHO ZÁKONNÍKA
Hlavní veritelia sú presvedčení, že prácu pre súčasných zamestnancov detvianskych strojární udržia. Hromadné prepúšťanie, ktoré sa chystá pre 150 zamestnancov, chcú odborári načasovať tak, aby sa ešte stihlo podľa výhodnejšieho, starého Zákonníka práce, pretože držať zamestnancov, pre ktorých nie je práca, nepovažujú ani odborári za konštruktívne. S. Ľupták však varuje pred tým, aby sa nečinnosťou súdov a veriteľov nedostal podnik do situácie, že bude strácať hodnotu a speňažovanie sa skončí krachom.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. október 2024 17:48