StoryEditor

ŽSR získali zákazky za miliardu korún

07.08.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Správca železničnej dopravnej siete Železnice SR ako jediný uchádzač získal dve zákazky osobného prepravcu Železničnej spoločnosti Slovensko za viac ako jednu miliardu korún. Predmetom zákaziek je distribúcia, prenos a dodávka elektriny.
Zákazka zhruba za 600 miliónov korún sa vzťahuje na poskytnutie týchto služieb na severnom území Slovenska. Pôvodná predpokladaná hodnota tejto zákazky bola približne 530 miliónov korún. Podiel subdodávok by mal pritom dosiahnuť 228 miliónov korún, čo je viac ako 45 percent konečnej hodnoty transakcie a má ísť o dodávku elektrickej energie.
Druhá zákazka v cene 440 miliónov korún je určená pre západné a stredné Slovensko. Jej predpokladaná cena pritom bola 382 miliónov korún. V tomto prípade by mal podiel subdodávok predstavovať takmer 190 miliónov korún, čo je približne polovica konečnej hodnoty. V tomto prípade má ísť rovnako o dodávku elektriny. Obe spoločnosti uzavreli zmluvu začiatkom júna tohto roku.
Železničná spoločnosť Slovensko v prvom polroku tohto roku vykázala zisk takmer 50 miliónov korún, hoci pôvodne v prvých šiestich mesiacoch očakávala stratu. Spoločnosť sa tak dostala prvýkrát od svojho vzniku do plusových čísel. Súviselo to najmä s nižším čerpaním plánovaných nákladov a so ziskom z finančných operácií, ktoré vyrovnali stratu v tržbách z prepravy cestujúcich.
ŽSR vykázali v prvom polroku zisk približne 21 miliárd korún. Išlo o dvaapolpercentný nárast oproti plánu. V rovnakom období minulého roku pritom spoločnosť evidovala stratu takmer 340 miliónov korún. Lepší výsledok hospodárenia súvisel najmä s plnením Plánu konsolidačnej funkcie spoločnosti zo strany štátu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 01:28