StoryEditor

Bude v Európe plynárenský OPEC?

06.05.2003, 00:00

Európske štáty, ktoré ťažia zemný plyn, by mohli samostatne ovplyvňovať úroveň jeho predaja v Európe, a teda aj objem vývozu. K tomuto názoru dospeli analytici zo spoločnosti The Boston Consulting Group (BCG), ktorí zároveň nevylučujú, že vývozcovia plynu môžu časom vytvoriť "plynárenský OPEC", teda organizáciu krajín vyvážajúcich zemný plyn, informovali české Hospodářské noviny.
Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) západoeurópske krajiny dovezú za rok viac než 500 miliárd kubických metrov zemného plynu a pokryjú tak asi tretinu svojich potrieb. S výnimkou Ruska sa európske náleziská plynu postupne vyčerpávajú a o otvorení nových sa zatiaľ neuvažuje. A práve preto sa dovoz bude pravdepodobne zvyšovať, hoci o objeme rozhodnú ekonomické, ekologické a iné faktory.
"Do roku 2010 sa dopyt po zemnom plyne v Európe rozhodne zvýši. Len málo európskych štátov je schopných uspokojovať v tomto smere svoje požiadavky z vlastných zdrojov, väčšina z nich bude nútená dovážať stále viac plynu," odhaduje situáciu Stefan Derting, jeden z autorov prieskumu BCG. "Objemy dovozov budú rozdielne -- v závislosti od správania producentov, ako aj od toho, pre aký energetický scenár sa Európa rozhodne," dodal S. Derting.
Takéto scenáre sú prinajmenšom tri. Prvý, tzv. zelený, vychádza z plánov Európskej únie (EÚ) začať pri výrobe elektrickej energie výraznejšie nahrádzať uhlie iným druhom paliva. V takom prípade by mohla Európa nielen zvýšiť dovoz plynu, ale taktiež investovať do alternatívnych zdrojov a úsporných technológií, čím by sa záujem o plyn oslabil.
Druhý variant predpokladá, že štáty ako Rusko, Alžírsko, Nórsko alebo Irán prudko zvýšia investície do ťažby a tranzitu plynu. V treťom scenári sa predpokladá, že by producenti zemného plynu mohli vytvoriť alianciu, dnes predbežne nazvanú GOPEC. Podľa analytikov z Bostonu by aliancia mohla byť pre jej členov zo strednodobého hľadiska veľmi prospešná, pretože by mohli na európskom trhu držať ceny plynu stabilne vysoko.
Ruský monopol Gazprom, najväčšia plynárenská spoločnosť na svete, zjavne verí v rozsiahly nárast spotreby plynu, a preto chce jeho vývoz do Európy do roku 2008 zvýšiť zo 130 na 185 až 205 miliárd kubických metrov. Návrh na určitú dohodu s ďalšími producentmi vyslovil už dávnejšie bývalý šéf Gazpromu Rem Vjachirev, pričom podobne uvažovalo už aj Nórsko. Tieto úvahy sa však zatiaľ nepodarilo rozvinúť do konkrétnej podoby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 15:36