StoryEditor

Železničná spoločnosť podpísala zmluvy za 190 miliónov

18.12.2007, 23:00

Zákazku štátneho osobného železničného prepravcu ZSSK Slovensko na nájom štyroch klimatizovaných lôžkových vozňov za 86,3 milióna korún bez dane z pridanej hodnoty získali spolu bratislavské spoločnosti Convey a Wagon Service travel. Železnice si ich vybrali vo verejnej súťaži na základe jedinej prijatej ponuky, pričom kritériom na vyhodnotenie bola najnižšia cena.
Zmluvná cena za nájom jedného vozňa za deň predstavuje podľa oznámenia obstarávateľa sumu 14,8 tisíca korún bez DPH. Zmluva o nájme vozňov bola podpísaná začiatkom decembra. Vyplýva to z oznámenia dopravcu v európskom vestníku verejného obstarávania.
Železnice 20. novembra podpísali aj zmluvu so spoločnosťou Wagon Slovakia Košice. Tá bude dopravcovi poskytovať ubytovacie a pohostinské služby v osobných vozňoch aj podľa nového grafikonu vlakovej dopravy na obdobie rokov 2007/2008. Zákazku na základe rokovacieho konania bez zverejnenia získala spoločnosť s jedinou ponukou za 108 miliónov korún bez dane z pridanej hodnoty.
ZSSK Slovensko v 1. polroku tohto roku vykázala čistý zisk 47,6 milióna korún, hoci pôvodne plánovala v prvých šiestich mesiacoch tohto roku stratu 5,7 milióna korún. Spoločnosť sa tak dostala prvýkrát od svojho vzniku do plusových čísel. Súviselo to najmä s nižším čerpaním plánovaných nákladov a so ziskom z finančných operácií, ktoré vyrovnali stratu v tržbách z hlavnej činnosti, prepravy cestujúcich.
Tržby z prepravy cestujúcich predstavovali v 1. polroku tohto roku takmer 1,1 miliardy korún a boli o 84 miliónov nižšie, ako prepravca predpokladal. Vnútroštátna preprava sa podieľala na celkových tržbách sumou 907,8 milióna korún, čiže o sto miliónov menej oproti plánu. Nad očakávania sa vyvíjali tržby z medzinárodnej prepravy. Železnice z nej zinkasovali 186,1 milióna oproti plánovaným 117,5 milióna korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 22:07