StoryEditor

Luxus v lietadle je výnosný

21.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Kým rozdiel medzi treťou a druhou triedou spočíva najmä vo väčšom priestore, skok z druhej do prvej triedy je obrovský. Prvá trieda musí pôsobiť ako kombinácia luxusného auta, päťhviezdičkového hotela a reštaurácie pre labužníkov.

Rozťahovacie kreslá, špičková kuchyňa, servis premyslený do posledného detailu. Prvá trieda na diaľkových linkách je pre mnohé letecké spoločnosti výnosný biznis aj napriek vysokým nákladom. Aerolínie si nekonkurujú len šírkou sedadiel či výberom vína, mnohé z nich sa o cestujúceho starajú takmer od jeho príchodu na letisko.
Na diaľkových trasách lietajú najmä Boeingy alebo Airbusy s dvoma až tromi triedami. Kým rozdiel medzi treťou a druhou triedou spočíva najmä vo väčšom priestore, skok z druhej do prvej triedy je obrovský. Prvá trieda musí pôsobiť ako kombinácia luxusného auta, päťhviezdičkového hotela a reštaurácie pre labužníkov.
Kreslá, ktoré je možné rozložiť do polohy ležadla, už dnes patria k štandardu. K tomu sa pridružujú zábavné programy a telefonické spojenie cez satelit. Jednou z hlavných predností je dostatok miesta: v prvej triede sú sedadlá od seba vzdialené 2,30 metra - v ekonomickej triede je štandardných 80 centimetrov.
Podľa odborníkov niektoré spoločnosti už ponúkajú aj malé kabíny, z čoho je zrejmý trend smerujúci k väčšiemu súkromiu a exkluzivite. Napríklad Etihad Airways ponúka možnosť rozložiť sedadlo na priestornú kabínku na spanie, oddelenú priečkami alebo ho otočiť k spolucestujúcim, ak sa chcú rozprávať. "Každé zo sedadiel stojí viac než Porsche Cayenne," hovorí šéf predstavenstva Geert
Boven. Kreslá totiž musia spĺňať nielen nároky na pohodlie a dizajn, ale musia zodpovedať bezpečnostným predpisom.
V boji o solventných klientov okrem komfortu rozhodujú aj služby. Ten, kto za letenku zaplatil osemtisíc eur namiesto osemsto, sa pri nástupe nechce tlačiť s ostatnými cestujúcimi. Preto sa exkluzívne služby začínajú už na letisku a mnohé spoločnosti, napríklad Lufthansa či British Airways, majú takmer na každom letisku svoje salóniky s občerstvením či so sprchami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 17:16