StoryEditor

Jukos žaluje ruské firmy o 20 mld. USD

15.02.2005, 23:00

Ruská ropná spoločnosť Jukos sa rozhodla zažalovať štyri ruské energetické firmy, ktoré sa podieľali na predaji jej kľúčovej produkčnej divízie Juganskneftegaz, od ktorých požaduje odškodné vo výške viac než 20 miliárd dolárov. Spoločnosť zároveň predložila na konkurznom súde v Houstone svoj plán reorganizácie. Odškodné presahujúce 20 miliárd dolárov Jukos požaduje od spoločností Gazprom, Rosnefť, Gazpromnefťa Baikal Finance Group, uviedli The Moscow Times.
Vzhľadom na to, že dokumenty, ktoré predložil Jukos na súde v Houstone v piatok, sú zapečatené, neboli sprístupnené na verejné nahliadnutie. V dokumente sa však neuvádza presná suma, informoval zdroj blízky k situácii, ktorý chcel ostať v anonymite. V súvislosti s predložením reorganizačného plánu sa spoločnosť Jukos zároveň rozhodla požiadať súd v Houstone, aby predložil jej daňový spor s ruskou vládou medzinárodnému arbitrážnemu súdu. Analytici ostávajú aj naďalej rozdelení čo sa týka otázky, do akej miery má americký súd právo rozhodovať o ruskej spoločnosti, zatiaľ čo vedenie Ruska je jednoznačne presvedčené, že kroky Jukosu sú pre neho úplne bezvýznamné a neprinesú mu žiaden obrat v situácii, do ktorej sa pre daňové nedoplatky ruský ropný koncern dostal, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
Žaloba spoločnosti Jukos je zatiaľ posledným krokom v špirálovitom politickom, finančnom a legálnom boji vedenia firmy, ktorý postavil Kremeľ aj proti skupine Menatep, kľúčovému akcionárovi Jukosu a ešte nedávno jednej z najväčších priemyselných skupín v krajine. Ruská skupina požaduje od Ruskej federácie 28,3 miliardy dolárov za škody, ktoré jej ruský štát spôsobil rozkladom Jukosu a doteraz nevyjasneným predajom najvýznamnejšej produkčnej divízie, informovala agentúra Reuters.
Jukos sa žiadosťou o ochranu pred bankrotom na súde v Houstone v decembri minulého roka pokúsil zabrániť ruským úradom predať kľúčovú produkčnú divíziu, napriek tomu však Rusko divíziu predalo za 9,4 miliardy dolárov, aby získalo peniaze na splatenie daňových nedoplatkov Jukosu, ktoré presahujú 27 miliárd dolárov.
Súd sa prípadom Jukosu bude zaoberať opäť dnes. Po vypočutí argumentov poškodenej firmy rozhodne, či sa prípadom Jukos bude ďalej zaoberať alebo ho zamietne s tým, že kauza nepatrí na pôdu USA. Až keby prípad Jukos prijal, bude riešiť aj účasť Gazpromnefti na aukcii. Právnik Jukosu Zack Clement uviedol, že Gazpromnefť porušil účasťou na aukcii konanej 19. decembra minulého roka rozhodnutie amerického súdu, ktorým tento odložil aukciu o 10 dní. Divízia Gazpromu síce nakoniec ponuku nepodala, víťazom sa stala vtedy neznáma Baikal Financie Group, no podľa Jukosu už zloženie základného poplatku a samotná účasť znamenali porušenie rozhodnutia súdu v Houstone.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. september 2024 19:26