StoryEditor

Daňová amnestia neplatí pre "čierne" peniaze

01.01.2003, 23:00

Nemeckou vládou plánovaná daňová amnestia zrejme vyvolala určité nedorozumenie. Vláda totiž nedávno oznámila, že majitelia "čiernych" peňazí v zahraničí ich môžu bez postihov presunúť do Nemecka, ak 25 % odovzdajú daňovým úradom a dobrovoľne sa k svojmu činu priznajú. Verejnosť to však pochopila tak, že paušálnym odvodom sa vyrovnajú aj dane z nepriznaných príjmov. Podľa hovorcu ministra financií Hansa Eichela však vláda ešte o prípadnom riešení nerozhodla.
Spolkový kancelár Gerhard Schröder a H. Eichel dúfajú, že táto amnestia prinesie do štátnej pokladnice približne 100 miliárd eur. No ak táto iniciatíva platí len pre už zdanený kapitál, bude táto suma podstatne nižšia. Daňoví poradcovia však mienia zobrať kancelára za slovo. "Ak to nemalo byť takto myslené, nikto nebude spolupracovať," povedal pre Frankfurter Allgemeine Zeitung prezident Združenia daňových poradcov Jürgen Pinne. Poukázal pritom na fakt, že živnostníci alebo podnikatelia, ktorí do zahraničia presunuli nezdanené príjmy, by museli spätne zaplatiť dane z príjmu za 10 rokov so sadzbou v niektorých prípadoch až 50 %, ako aj úroky za neplatenie, daň z obratu, živnostnícku daň, povinné príspevky a cirkevnú daň. Združenie plánovaný termín návratu kapitálu v polovici roku 2004 považuje za príliš krátky a upozorňuje, aby vláda nepodceňovala potrebu poradenstva. Dodatočnú neistotu so sebou priniesla aj nová definícia podstaty trestného činu daňového úniku, keďže dobrovoľné priznanie dopomáha len k zmierneniu trestu, nie k oslobodeniu. Navyše je jasné, že daňové úrady si v budúcnosti posvietia na týchto "kajúcnikov".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 12:27