StoryEditor

Gates žiada podporu Bieleho domu

15.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najväčší výrobca softvéru na svete, spoločnosť Microsoft, sa pokúša mobilizovať v USA sily na boj proti Európskej komisii. Útok na Brusel má podľa správ britského denníka Financial Times viesť Biely dom.
Aby si Microsoft zabezpečil, že mu bude vláda USA "kryť chrbát", v rámci veľkej lobistickej akcie rozposlal listy firmám. Hlavnou myšlienkou správy bolo: Adresáti by sa mali u dvoch vládnych úradníkov, ktorých telefónne čísla sú priložené k listu, intenzívne prihovoriť za podporu požiadaviek Microsoftu. Pretože EK požaduje sprístupnenie "obchodných tajomstiev", varuje Microsoft. Ak sa postoj Bruselu presadí, bude to precedens, ktorý by sa neskôr mohol stať osudným aj pre iné americké firmy. Zástancovia Microsoftu by sa mali vyjadriť asi takto: "Pokiaľ viem, Microsoft žiadal vládu USA, aby priamo zasiahla do záležitosti obchodného tajomstva, a chcel by som, aby ste vedeli, že naša spoločnosť túto žiadosť podporuje."
EK začala proti spoločnosti Billa Gatesa kartelové konanie a výrobcovi softvéru pred jeden a pol rokom uložila pokutu v rekordnej výške 497 miliónov eur, v prepočte 19,323 miliardy Sk. Dôvodom bolo nedovolené spájanie prehrávača médií Microsoftu Media Player s operačným systémom Windows, ako aj to, že Microsoft svojou trhovou silou v operačných systémoch sťažoval neprípustným spôsobom život iným poskytovateľom softvéru, predovšetkým v oblasti serverov.
Aby mohli byť konkurencii poskytnuté rovnaké šance, EK spojila peňažnú pokutu s radom povinností. Okrem iného bol Microsoft povinný dávať svojim konkurentom k dispozícii viac informácií o operačnom systéme Windows. Vďaka lepším znalostiam o tzv. rozhraniach vo Windows môžu konkurenti lepšie zladiť svoj softvér s operačným systémom, ktorého trhový podiel na celom svete presahuje 90 percent.
Predovšetkým táto úloha komisie je to, čo Microsoft ťažko znáša. Šéf koncernu Steve Ballmer nedávno osobne navštívil komisárku pre hospodársku súťaž Neelie Kroesovú, aby zlepšil zlú náladu medzi koncernom a komisiou. Predtým tento softvérový gigant dokonca vzniesol námietku proti rozhodnutiu na súdnom dvore Európskej únie. Rozhodnutie sa očakáva až na budúci rok.
Teraz Microsoft podľa Financial Times poslal do boja ešte aj lobistov, aby intervenovali v Európe z najvyššieho miesta. Vláda USA, domnieva sa Microsoft, už viackrát oznámila svoj názor v rámci európskych konaní na ochranu hospodárskej súťaže a mala by to teraz predsa zopakovať, uvádza sa v denníku. Zástupcovia Microsoftu už údajne lobovali v Bielom dome a na ministerstve spravodlivosti.
Podľa hovorcu ministerstva nie je "ničím nezvyčajným", keď firmy vyjadria prosbu o podporu. Vláda však "iba na základe faktov a zákonov" rozhodne, či zasiahne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 14:46