StoryEditor

E.ON zvýšil ponuku na Endesu

28.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Nemecký energetický koncern E.ON v boji o ovládnutie španielskeho energetického sektora zvýšil stávku.
V reakcii na kroky svojho nového konkurenta Acciona v utorok zvýšil akvizičnú ponuku na popredného španielskeho výrobcu elektriny Endesa o 38 percent na 37 miliárd eur, v prepočte 1,4 bilióna korún.
E.ON ponúka za akciu Endesy 35 eur namiesto doterajšieho návrhu 25,4 eura, čiže šesť percent nad utorkovou záverečnou cenou akcií Endesy na úrovni 32,5 eura.
Nemecký koncern predložil novú ponuku deň po tom, čo Acciona oznámila kúpu desiatich percent akcií Endesy po 32 eur. Acciona pritom dodala, že môže kúpiť takmer 25 percent Endesy a stať sa jej najväčším akcionárom. E.ON potvrdil, že jeho ponuka bude platiť iba v prípade, že sa mu podarí získať viac než 50 percent Endesy.
E.ON musí o Endesu bojovať aj so španielskym Gas Natural, ktorý predložil akvizičnú ponuku už pred rokom. Mal pritom podporu vlády, no Európska komisia v utorok označila podmienky regulačného úradu za nelegálne. Ten si totiž svojím postupom uzurpoval právomoc Bruselu, keď chcel prinútiť E.ON predať tretinu aktivít Endesy v španielskej výrobe elektriny.
Pokiaľ E.ON zvíťazí, pôjde o historicky najväčšiu akvizíciu v energetickom sektore na svete a prvú veľkú zahraničnú akvizíciu v Španielsku. Prevzatím Endesy by sa E.ON stal najväčšou svetovou plynárenskou a elektrárenskou spoločnosťou a expandoval by v južnej Európe a Latinskej Amerike.
Španielska energetika sa po tom, čo E.ON odrazil domáce politické tlaky, stáva vhodnou pôdou pre budúce akvizície zo zahraničia. Domáce firmy si chcú zabezpečiť vhodné pozície, aby zarobili na budúcich transakciách a vyťažili z očakávaného rastu cien elektriny. Napríklad, Španielska stavebná spoločnosť ACS ponúkla 3,3 miliardy eur za desať percent akcií spoločnosti Iberdrola, hlavného konkurenta Endesy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. júl 2024 04:03