StoryEditor

Súboj o Kryvorižstaľ vyhral Mittal Steel

25.10.2005, 00:00
V napínavom reprivatizačnom súboji oceliarskych titanov o najväčší ukrajinský metalurgický kombinát Kryvorižstaľ zvíťazil Mittal Steel. Za 93,02 percenta akcií gigantického podniku zaplatí najväčší svetový producent ocele takmer päť miliárd dolárov. Je to takmer dvaapolnásobok vyvolávacej ceny a vyše päťkrát viac ako cena z prvej privatizácie oceliarne v minulom roku.
V napínavom súboji oceliarskych titanov o najväčší ukrajinský metalurgický kombinát Kryvorižstaľ zvíťazil Mittal Steel. Za 93,02 percenta akcií podniku zaplatí najväčší svetový producent ocele takmer päť miliárd dolárov. Je to takmer dvaapolnásobok vyvolávacej ceny a vyše päťkrát viac, ako je cena z prvej privatizácie oceliarne v minulom roku.
Predaj Kryvorižstaľu sa včera opakoval pre porušenie zákonov. Finále prebiehalo v sídle Fondu štátneho majetku Ukrajiny v Kyjeve ako otvorená verejná dražba v priamom televíznom prenose. Stalo sa tak prvýkrát v histórii krajiny, pričom vylicitovaná suma je o dvadsať percent vyššia, ako celkové doterajšie príjmy z privatizácie na Ukrajine.
Oficiálne sa víťazom dražby stala nemecká filiálka medzinárodnej korporácie Mittal Steel Germany z Duisburgu s konečnou ponukou 24,2 miliardy hryvien (4,8 miliardy dolárov). Len tesne, o sto miliónov hryvien (19,8 milióna dolárov) zaostalo medzinárodné konzorcium Industriaľna grupa, ktoré viedol druhý najväčší výrobca ocele na svete Arcelor spolu s domácim Industriaľnym sojuzom Donbasa. Súperi sa predháňali v ponukách až do konca. Ako prvé súboj nervov a peňazí vzdalo ukrajinsko-ruské združenie Smart Groupe, ktoré po návrhu na 17,7 miliardy hryvien v dražbe nepokračovalo.
Vydražená suma vysoko prekonala aj tie najsmelšie očakávania pozorovateľov. Konkurzná komisia pred začiatkom štyridsaťminútovej dražby najprv otvorila obálky s predbežnými cenovými ponukami. Industriaľna grupa pritom navrhla najviac, 12,6 miliardy hryvien (2,5 miliardy dolárov), čo bola upravená štartovacia cena. Ďalší dvaja účastníci ponúkli 10,5 miliardy hryvien.
Víťaz privatizácie sa zaviazal do roku 2010 investovať do rozvoja ukrajinskej oceliarne ďalšie 2,4 miliardy dolárov. Mittal Steel sa spolu s U.S. Steel zúčastnili na privatizácii Kryvorižstaľu už vlani, no z účelových dôvodov boli vyradené z hry spolu s inými zahraničnými účastníkmi. Podnik tak minulý rok získalo domáce konzorcium kontrolované dvoma bohatými Ukrajincami - Viktorom Pinčukom a Rinatom Achmetovom. Majiteľ Mittal Steel Corporation, Brit indického pôvodu Lakšmi Mittal, je s odhadovaným majetkom vyše 27 miliárd dolárov jedným z najbohatších ľudí planéty. Jeho oceliarska ríša sa nachádza v 14 štátoch na štyroch kontinentoch.

Ukrajina vyslala signál zahraničným investorom
"Konečná suma umožní vláde splniť všetky sociálne programy," uviedol podpredseda privatizačného fondu Oleksandr Bondar. "Je dôležité, aby zahraniční investori pocítili zmenu prostredia na Ukrajine a videli, že sme dokázali zorganizovať prehľadný konkurz," komentoval výsledky dražby premiér Jurij Jechanurov. Priebeh verejnej dražby osobne sledovali aj prezident Viktor Juščenko a expremiérka Julija Tymošenková, ktorej bývalá vláda rozhodla o zopakovaní privatizácie Kryvorižstaľu. Šéf Industriaľneho sojuzu Donbasa Serhij Taruta však označil vydraženú cenu za ekonomicky neopodstatnenú. "Som silne roztrpčený. Za také peniaze tento tovar nepotrebujeme," dodal.

Najväčší svetoví výrobcovia ocele (mil. ton ocele)
1. Arcelor 46,9
2. Mittal Steel

42,8 (58,9)*

3. Nippon Steel 32,4
4. JFE 31,6
5. POSCO 30,2
6. Shanghai Baosteel 21,4
7. US Steel 20,8
8. Corus Group 19,0
9. Nucor 17,9
10. ThyssenKrupp 17,6
11. Riva Acciao 16,7
12. ISG

16,1*

13. Gerdau 14,6
14. Sumitomo 13,0
15. EvrazHolding 12,2
16. SAIL 12,1
17. Ashan 11,3
18. Magnitogorsk 11,3
19. China Steel 10,9
20. Severstal 10,4
* V apríli 2005 prevzal Mittal Steel americkú skupinu International Steel Group  (ISG) a tým sa posunul na prvé miesto, v zátvorke je súčet výroby oboch spoločností.
Zdroj: International Iron and Steel Institute
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 01:00