StoryEditor

Praha tlačí na Pentu

12.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Minister priemyslu Martin Říman chce do týždňa, maximálne dvoch vyriešiť dva problémy naraz: privatizáciu zbrojovky Aero Vodochody a zároveň získanie pozemkov pre novú vzletovú a pristávaciu dráhu Letiska Praha.

Minister priemyslu Martin Říman chce do týždňa, maximálne dvoch, vyriešiť dva problémy naraz: privatizáciu zbrojovky Aero Vodochody a zároveň získanie pozemkov pre novú vzletovú a pristávaciu dráhu Letiska Praha.
Pozemky potrebné na stavbu novej dráhy, bez ktorej Letiště Praha nemá šancu konkurovať Viedni, Budapešti či Lipsku, minulý rok špekulatívne kúpila investičná skupina Penta. Tá vlastní asi 600-tisíc m2 (to znamená skoro polovicu) plôch nevyhnutných na výstavbu novej dráhy. Penta má však záujem aj o kúpu Aera. Cez firmu Oakfield zaň ponúkla štátu 2,9 miliardy českých korún (3,77 miliardy Sk) a vyhrala tak s miliardovým náskokom privatizačný tender.
Tlak vlády
Aj keď vláde už nič nebráni, aby predaj Aera schválila, Říman teraz na Pentu tlačí: "Je vhodné, aby firma, ktorá rokuje so štátom o kúpe Aera, prejavila ústretovosť aj v prípade pozemkov na ruzynskú dráhu," vyhlásil. "Ústretovosťou chápem predaj týchto pozemkov štátu za cenu, pri ktorej nebudú mať tisícpercentné zisky," spresnil minister.
Penta skúpila ruzynské parcely po 500 korún za m2. Realitní makléri odhadujú, že teraz je ich cena dvoj- až trojnásobne vyššia. Penta pôvodne ani s predajom nepočítala, zvažovala skôr vytvorenie spoločného podniku s Letiskom Praha, do ktorého by obidve strany vložili pozemky. Spolu by stavbu novej dráhy, ktorá bude stáť odhadom päť až sedem miliárd českých korún, financovali a ich spoločný podnik by potom dráhu prenajímal. Penta má o podnikanie v letectve dlhodobý záujem. Práve kvôli tomu sa usiluje získať aj Aero -- jeho podnikové letisko chce totiž využiť na komerčnú leteckú prevádzku.
Penta chce trhovú cenu
Říman ubezpečil, že predaj Aera Pente nepodmienil dohodou o predaji pozemkov v Ruzyni. Zároveň dodal, že sám nemá jasno v tom, či je dobré tender, ktorý naštartovala predchádzajúca vláda, dokončiť. "Je tu aj možnosť začať novú privatizáciu, pri ktorej by Aero najskôr predalo svoje letisko, z výnosu uhradilo časť dlhu voči štátu a začalo konsolidáciu. Potom by sa zvažovalo, čo ďalej," povedal Říman. Dokončenie či zrušenie privatizačnej súťaže, v ktorej Penta zvíťazila, vidí tak "pol na pol".
Šéf Penty Marek Dospiva potvrdil, že rokovania o pozemkoch v Ruzyni medzi štátom a jeho firmou nabrali na intenzite. "Sme ochotní štátu pozemky predať, ale za trhovú cenu. Máme aj iných záujemcov a sú medzi nimi aj konkurenti Letiska Praha," pohrozil Dospiva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 09:22