StoryEditor

Štát za odpočúvanie neplatí

13.11.2006, 23:00

Istá nemenovaná veľká nemecká telekomunikačná firma podala sťažnosť na Spolkovom ústavnom súde. Podľa denníka Die Welt totiž štát čoraz častejšie žiada prevádzkovateľov sietí o účasť pri sledovaní podozrivých osôb bez toho, aby za to zaplatil. Súd má rozhodnúť, či spoločnosti môžu byť za spoluprácu pri sledovaní a odpočúvaní klientov primerané odškodnené.
"Veľké časti politiky očividne pozabudli na to, že boj proti teroru a najťažšej kriminalite je najefektívnejší pri čestnej deľbe práce medzi zúčastnenými," povedal denníku Jan Mönikes prezident Iniciatívy európskych prevádzkovateľov sietí (IEN). K tejto iniciatíve patria viaceré koncerny, napríklad Colt Telecom, Tiscali a Versatel.
Telekomunikačný sektor sa už dlhší čas sťažuje na rastúce zaťaženie z dôvodu štátneho dohľadu. Počet trestnoprávnych odpočúvaní sa v rokoch 2000 až 2005 zdvojnásobil zhruba na 40-tisíc prípadov. Okrem toho sú operátori povinní šesť mesiacov uchovávať dáta o spojení a lokalizácii používateľa nezávisle od toho, či je podozrivý alebo nie. Sektorové združenia Bitkom, Eco a VATM preto opakovane žiadajú štát o účasť na miliónových nákladoch na inštaláciu odpočúvacích a ďalších sledovacích zariadení, píše Die Welt.
Parlament síce už pred dvoma rokmi ukotvil v telekomunikačnom zákone ustanovenie o odškodnení, no vláda zatiaľ nedokázala vydať príslušné zariadenie s konkrétnymi sadzbami. Na žiadosť hornej snemovne teraz skúma, či by sa toto ustanovenie nemalo zo zákona znova vyškrtnúť.
"Kým odťahová služba, ktorá na pokyn polície odťahuje nesprávne zaparkované autá, úplne samozrejme dostáva peniaze, očividne tento základný princíp nemá platiť pre telekomunikácie," kritizuje Mönikes.
Platby založené výlučne na reálnych nákladoch pritom nechránia len firmu, ale aj všetkých občanov pred nadmerným využívaním odpočúvania. Ak totiž útok na telekomunikačné tajomstvo bude príliš lacný a platobná povinnosť nebude mať brzdiaci účinok na bezpečnostné úrady, podľa Mönikesa sa z odpočúvania ako poslednej možnosti stane štandardná policajná vyšetrovacia metóda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 05:15