StoryEditor

Itinerár podielovými fondmi (16)

25.04.2003, 00:00

Čo sa stane s fondom, ak zanikne jeho správca?
Zákon o kolektívnom investovaní hovorí, že majetok v podielovom fonde sa účtuje oddelene od majetku správcovskej spoločnosti. Z tohto dôvodu zánik správcovskej spoločnosti nemá žiadny vplyv na majetok v podielovom fonde. Jediným rizikom je, že by správca vedome uskutočnil kroky, ktoré by boli výslovne v rozpore so zákonom. Aby však mohlo dôjsť k takejto situácii, musel by s tým súhlasiť aj depozitár, teda banka, ktorá kontroluje narábanie s majetkom fondu. Žiadny depozitár si však nechce poškodiť svoje meno tým, že by dal súhlas na niečo nezákonné. Obzvlášť vtedy, ak zákon hovorí, že depozitár akýmkoľvek súhlasom, ktorý je v rozpore so zákonom a poškodzuje podielnikov, preberá na seba plnú zodpovednosť. Za vzniknuté škody podielnikov platí v plnej miere depozitár.
Ak zanikne správca, v prvej fáze spravuje fondy depozitár. Potom je na Úrade pre finančný trh, koho určí ako núteného alebo ako štandardného správcu fondu. Úrad vyberá správcu podľa toho, aká je zložitá a nákladná správa fondu, či má správca skúsenosti so správou investične podobne zameraného fondu.
Ak by sa zánik správcu oznamoval v médiách negatívne, podielnici by mohli začať vyberať svoje investície z fondu. Akýkoľvek pohyb peňazí nad rámec štandardu je škodlivý. Pritom je jedno, či ide o podielový fond, poisťovňu alebo banku. Každá z týchto inštitúcií má peniaze investované na určité obdobie, teda nie sú okamžite dostupné. Aby neboli poškodení podielnici, cenné papiere treba predávať vo vhodnom čase. Ak sa predajú skôr, tak to bude pravdepodobne za cenu nižšiu, čo sa odrazí na hodnote podielu a teda na hodnote investície podielnika.
V súvislosti s prijatím zákona o kolektívnom investovaní ešte v roku 1999 niektoré spoločnosti nepožiadali o prelicencovanie a ich fondy buď prešli pod správu inej správcovskej spoločnosti alebo sa ich majetok speňažil a podielnikov vyplatili.

Môže spoločnosť garantovať určitý výnos?
odpovedá Tomáš Perďoch, portfóliový manažér Asset Management Slovenskej sporiteľne
- Pri rozlišovaní garantovaných produktov je dôležité zvážiť, kto a akým spôsobom garanciu výnosov poskytuje. Garancia výnosu nemusí znamenať len garanciu určitého minimálneho zhodnotenia, ale rovnako môže byť poskytnutá garancia vo forme garantovania obmedzenia výšky straty. Výnosy môžu byť klientovi garantované buď priamo správcom aktív alebo inou treťou stranou.
V prípade garancie priamo správcom aktív možno hovoriť o podielových fondoch, ktorých správca garantuje podielnikom istú konkrétnu výšku výnosu, resp. obmedzenie možnej straty a garancia je zakotvená priamo v štatúte fondu. Domáci trh je zatiaľ bez fondu, ktorý by svojim klientom takýmto spôsobom garantoval výnosy. Z hľadiska našej legislatívy je existencia takéhoto fondu problematická. Zákon o kolektívnom investovaní hovorí, že správcovská spoločnosť nemôže pri propagácii podielových fondov garantovať určité miery výnosov.
Garancia výnosu alebo obmedzenie straty sa dá zabezpečiť kombináciou vhodných finančných nástrojov. Zákon však použitie takýchto nástrojov obmedzuje len na účely obmedzenia rizík z vývoja hodnoty vo fonde a čo je problematickejšie, ich podiel na hodnote majetku fondu nesmie prekročiť 10 %.
Podobné obmedzenia musia akceptovať pobočky zahraničných spoločností, ktoré aj napriek tomu, že podobné produkty majú vo svojej ponuke, ich na našom trhu nepredávajú.
Ďalšou možnosťou ako garantovať minimálne výnosy, využiteľnou hlavne pre banky, je zriadenie vkladového účtu pre klienta, pričom zhodnotenie vložených peňazí je prepojené na zhodnotenie konkrétneho podkladového aktíva. Podkladovým aktívom môže byť, napríklad, podielový fond alebo niekoľko podielových fondov, ale i cena ropy alebo zlata. Potenciálny výnos, ktorý môže pre klienta poskytnúť podkladové aktívum, musí byť, samozrejme, atraktívnejší ako výnos z klasickej úložky v banke. Garancia spočíva v tom, že banka klientovi garantuje minimálny výnos z takto vložených peňazí, ktorý by mal byť v ideálnom prípade na úrovni výnosov z klasických bankových úložiek. Banka tento výnos zabezpečí využitím finančných nástrojov na podkladové aktívum. V tomto prípade ide o zložitý štruktúrovaný produkt.
Garantovaný produkt prináša nespornú výhodu pre klienta v značnom obmedzení rizika zo straty. Charakteristikou garantovaného produktu je, že dáva podielnikovi záruku minimálneho zhodnotenia alebo limitovania jeho straty. Na druhej strane je obmedzený maximálny výnos. Garantovaný produkt v prípade nesprávneho odhadu vývoja trhov zvyšuje riziko správcu a môže mu spôsobiť problémy. Varovným príkladom je krach niekoľkých veľkých japonských poisťovní v roku 2000.

Vývoj majetku a investícií slovenských otvorených podielových fondov - veľký obrázok

Predchádzajúci itinerár

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/peniaze-a-investicie, menuAlias = peniaze-a-investicie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 04:37