StoryEditor

František Kašický: Prvé zistenia v tendroch ukazujú na problémy

19.07.2006, 00:00
Problematikou obrany a bezpečnosti sa zaoberal takmer celý život. Bol hovorcom ministerstva obrany aj šéfom Vojenského ozbrojeného spravodajstva, kým ho v roku 2004 neodvolal minister Juraj Liška. Do vlády ho nominoval Smer-SD, nie je vylúčené, že sa čoskoro stane aj jeho členom. Minister obrany František Kašický v rozhovore pre HN.

Problematikou obrany a bezpečnosti sa zaoberal takmer celý život. Bol hovorcom ministerstva obrany aj šéfom Vojenského ozbrojeného spravodajstva, kým ho v roku 2004 neodvolal minister Juraj Liška. Neskôr pôsobil ako tajomník niekoľkých parlamentných výborov. Do vlády ho nominoval Smer-SD, nie je vylúčené, že sa čoskoro stane aj jeho členom. Minister obrany František Kašický v rozhovore pre HN.

Prečo ste prijali ponuku Smeru na post ministra obrany?
- Problematike obrany a bezpečnosti som sa venoval takmer celý život. Chápem ju ako veľkú zodpovednosť a možnosť ovplyvniť procesy, ktoré sú v rezorte obrany.
Je vám blízka ľavicová politika sociálnych demokratov?
- Ak by som s ňou nebol stotožnený, asi by som túto ponuku neprijal.
Stanete sa aj členom Smeru?
- Nevylučujem ani túto možnosť.
Ako ste vnímali pred voľbami vyjadrenia Roberta Fica o okamžitom stiahnutí vojakov z Iraku?
- Máme jednoznačne záujem, aby ten proces nebol riešený formou zabuchnutia dverí, ale aby bol detailne premyslený a kontinuálny.
Nemôžete sa kvôli tomu dostať do sporu s premiérom?
- Nemáme názorové rozdiely a myslím si, že ani mať nebudeme. Všetky veci by iba mali byť konzultované z vojensko-odbornej stránky a musí tam byť diplomatický podtón.
Kedy budú naši vojaci stiahnutí z Iraku?
- Dal som pokyn pre náčelníka Generálneho štábu, aby sa pripravili kalkulácie na rôzne varianty, ktoré by mali obsahovať aj rôzne formy inej pomoci pre iracký ľud. K termínu postupného stiahnutia by som nerád hovoril aj preto, že ešte nie je schválené programové vyhlásenie vlády.
Avizovali ste audit na ministerstve, na čo konkrétne sa chcete zamerať?
- Urobíme audit vrátane auditu ekonomicko-zmluvnej základne rezortu. Tento rezort má veľkú sumu finančných prostriedkov. Peniaze musia ísť najmä na obranu a výcvik. Urobili sme určité opatrenia, aby sme mali presnú evidenciu všetkých zmlúv, ktoré sú v rezorte podpísané. Zistili sme napríklad, že existuje zmluva, ktorá bola podpísaná 30. júna a je zhruba za dvesto miliónov korún. Potrebujeme zistiť reálny stav a aké zmluvy a dodatky sa robili tesne pred skončením bývalej vládnej garnitúry.
Minister vnútra avizoval, že tendre sa budú prehodnocovať. Budete postupovať rovnako?
- Áno. Ja by som nepredbiehal, ktoré tendre to budú. Môžem však potvrdiť, že prvotné zistenia ukazujú pomerne na veľké problémy.
Bude sa nejakým spôsobom meniť aj organizačná štruktúra ministerstva?
- Samotná štruktúra ministerstva obrany je teraz vytvorená po určitom audite. My sa na ten audit chceme pozrieť, nielen ako na spôsob nastavenia finančných tokov a spôsob vedenia riadenia, ktoré sú v tomto rezorte veľmi zaujímavé. Chceme sa pozrieť aj na spôsob financovania tohto auditu, koľko zaň bolo zaplatené.
Môžete to bližšie vysvetliť?
- Prvotné zistenia hovoria o tom, že síce existuje štruktúra, ale nie vždy vedúci tej štruktúry mal možnosť de iure aj de facto riadiť štruktúry, ktoré mal v rámci svojho úradu alebo sekcie.
Takže ten audit boli len vyhodené peniaze?
- To nemôžem povedať, chcem len poukázať na prvotné zistenia, ktoré mám.
Bývalý minister obrany Juraj Liška vás odvolal z funkcie šéfa Vojenského spravodajstva. Prečo ste museli odísť?
- Bol som riaditeľom špeciálnej služby, viazaný mlčanlivosťou a bolo pre mňa vždy dôležité riešiť všetko tak, aby som sa kedykoľvek mohol svojim najbližším a svojim podriadeným pozrieť do očí. Vždy som to robil profesionálne a v súlade so zákonom.
A tie dôvody?
- Ja som ich nekomentoval a ani teraz ich nemienim komentovať. Nevylučujem však, že raz v budúcnosti povedané budú.

Priority:
- stabilizácia ozbrojených síl
- prehodnotenie tendrov
- zmeny zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov
- postupné stiahnutie vojakov z Iraku

Mgr. František Kašický sa narodil 18. novembra 1968 v Gelnici. Vysokoškolské vzdelanie ukončil roku 1991 na Vysokej vojenskej pedagogickej škole v Bratislave. V rokoch 2001 2003 zastával post riaditeľa Kancelárie ministra obrany SR a riaditeľa komunikačného odboru. V rokoch 2003 2004 bol riaditeľom Vojenského obranného spravodajstva Ministerstva obrany SR.
Od roku 2004 pôsobil vo funkciách tajomníka Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a Výboru NR SR na kontrolu použitia informačno-technických prostriedkov.

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto kam... 02 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruky von z vreciek! 03 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfom bol aj Hviezdoslav
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/novi-ludia-vo-vlade, menuAlias = novi-ludia-vo-vlade, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:27