StoryEditor

Auto na úver nebude zatiaľ lacnejšie

16.02.2003, 23:00
Ak sa rozhodnete kúpiť si auto na lízing alebo bankový úver, prerátajte si, o koľko preplatíte jeho cenu. Môže to byť aj niekoľko desiatok tisícov korún.

Auto vraj dáva slobodu, pre niekoho aj nezávislosť od mestskej dopravy. Viac než polovicu nákupov osobných áut financujeme prostredníctvom lízingu, mnohí však stále uprednostňujú hotovosť. Spotrebné úvery od komerčných bánk sa tlačia dopredu len pomaly. Aj keď najlacnejším variantom je hotovosť, väčšina z nás by musela čakať niekoľko rokov, kým si na auto nasporí. Ak sa teda rozhodnete, že zaplatíte viac, ale auto budete mať skôr, mali by ste zvážiť aj to, či ho chcete hneď vlastniť alebo si ho iba prenajať.


Budeme platiť menej? Lízingové spoločnosti sa zhodujú, že ponúkajú jednoduchú možnosť, ako získať peniaze na auto. Stačí, ak máte len časť hotovosti, zvyšok vám požičajú. Ceny lízingu klesli za posledných päť rokov na polovicu, keďže aj úroky na peňažnom trhu spadli na jednocifernú úroveň. Zníženie hornej sadzby dane z pridanej hodnoty na 20 % a novembrový pokles úrokov o 1,5 % sa však zatiaľ viditeľne neprejavil. "Lízingové spoločnosti si od bánk požičiavajú peniaze približne za 9 až 12 % ročne. Ak zlacnejú podnikateľské úvery, znížia sa aj úroky pri lízingu," vysvetľuje Andrea Liptáková, manažérka pre zá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 04:31