StoryEditor

Poľnohospodári na prvých cestách

05.05.2003, 00:00

Žijeme v holocéne, ére, ktorá plynie od záveru poslednej doby ľadovej približne pred 13 tis. rokmi. Náš ľudský rod Homo vstúpil na evolučnú scénu oveľa skôr, asi pred 2,5 mil. rokmi. Hlavný atribút ľudskosti -- schopnosť abstraktného myslenia, materiálne vyjadrená umením a zhotovovaním zložitých artefaktov, je však doložený iba v posledných desaťtisícoch rokov. Ide o prejav expanzie anatomicky moderného človeka druhu Homo sapiens, ktorá zrejme vyplynula z rozvoja článkovanej reči so syntaxou. Táto éra človeka v plnom zmysle slova pokrýva iba niekoľko posledných percent obdobia existencie ľudského rodu. A jeho vyvrcholenie civilizáciou sa viaže výlučne na holocén trvajúci menej než posledné percento.
Civilizácia = produkcia potravín. Komplexnosť moderného, prevažne mestského života, keď všetko potrebné dostaneme v supermarketoch, dnes väčšine z nás zastiera nevyhnutný základ civilizácie, taký očividný ešte pred niekoľkými generáciami -- produkciu potravín zakladajúcu sa na pestovaní plodín a chove hospodárskych zvierat. Teda v poľnohospodárstve.
Zrod produkcie potravín archeológovia datujú do prvej polovice holocénu -- zhruba do obdobia 8 500 až 9 000 rokov p. n. l. Popri nevyhnutnej mentálnej dozretosti ľudského rodu k nemu určite prispela pomerná klimatická stabilita holocénu. Na jeho úsvite boli všetci ľudia na Zemi len lovcami -- zberačmi. Základ ich ekonomiky tvoril lov väčších suchozemských alebo vodných živočíchov (lovili prevažne muži) a zber rastlinných produktov a drobných živočíchov (čo bola prevažne ženská záležitosť).
Produkciu potravín umožnila domestikácia pozoruhodne malého počtu zvierat a ra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 10:23