StoryEditor

EdF má zájem podieľať sa na realizácii energetického programu SR

25.06.2007, 16:23
Autor:
TASRTASR

Electricité de France (EdF) je pripravená podieľať sa na realizácii energetického programu Slovenska pri distribúcii, výrobe ako aj pri rozvoji cezhraničných kapacít. Pripravenosť dnes v Bratislave na stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom deklaroval viceprezident spoločnosti Marc Boudier.
Podieľať sa chcú predovšetkým na rozvoji jadrovej energetiky. V tejto súvislosti ocenil postoj Slovenska k využívaniu jadra, ktoré, ako zdôraznil, je jednou z krajín s otvoreným postojom jeho využívania v záujme ochrany životného prostredia. Francúzsko vybudovalo tlakový jadrový reaktor 3. generácie s výkonom 1 600 MW, ktorý je technologickou špičkou v energetike.
Premiér Fico okrem iného zdôraznil, že zámerom vlády v oblasti energetiky je v strednodobom horizonte nielen dosiahnuť sebestačnosť vo výrobe elektrickej energie, ale stať sa aj jej vývozcom. Ako zdôraznil, kroky minulej vlády spôsobili, že Slovensko je v súčasnosti dovozcom elektriny. Na dnešnom stretnutí dostala spoločnosť EdF pozvanie, aby sa zúčastňovala diskusií o využívaní jadra v energetike v rámci jadrového fóra Európskej únie, keďže, ako zdôraznil premiér, EdF je svetovou jednotkou výroby elektrickej energie z jadra. Zároveň vyjadril presvedčenie, že sa zúčastní na tendroch v energetike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 10:41