StoryEditor

Francúzsko bude pre svoj rozpočtový deficit čeliť tlaku partnerov z EÚ

01.07.2007, 14:26
Autor:
TASRTASR

Francúzsko sa musí pre svoj rozpočtový deficit pripraviť na rastúci tlak partnerov z Európskej únie (EÚ). "Existujú hranice, ktoré sa musia rešpektovať," vyhlásil portugalský minister financií Fernandi Teixeira dos Santos v sobotu pred novinármi v Lisabone. Portugalsko tvrdo a s úspechom pracuje na tom, aby znížilo svoj vlastný rozpočtový deficit.

Teixeira tak ako nový predseda rady ministrov financií EÚ reagoval na oznámenie francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, že Francúzsko chce vyrovnaný rozpočet predložiť až v roku 2012 namiesto doteraz prisľúbeného roka 2010. "Tlak partnerov má slúžiť na to, aby členské krajiny dodržiavali svoje povinnosti," konštatoval portugalský minister. Zdravé štátne financie sú podstatným predpokladom na to, aby bola Európa vo svete konkurencieschopná.

"Nechcem byť priateľom Francúzska alebo prezidenta Sarkozyho," zdôraznil Teixeira. Oveľa viac mu ide o to, aby sa situácia objektívne a realisticky posúdila. Keď niektorá krajina nedodrží svoje zmluvné záväzky, musí počítať s odporom partnerov, zdôraznil minister. Portugalsko je oddnes predsedníckou krajinou EÚ. Mandát na najbližších 6 mesiacov prevzalo od Nemecka.

Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 01:15