StoryEditor

Sme v prvej lige. Únia nám dala slobodu

08.11.2007, 18:18
"Dnešok je veľkým dňom pre občanov Slovenskej republiky, pretože sa definitívne otvorila veľká brána do Európy," povedal pre HN z Bruselu slovenský minister vnútra Robert Kaliňák.

Slováci sa definitívne stávajú plnohodnotnými Európanmi. Rada ministrov vnútra Európskej únie totiž včera schválili záverečnú hodnotiacu správu, podľa ktorej Slovensko je pripravené na vstup do Schengenského priestoru. Znamená to koniec hraničných kontrol, možnosť prejsť do inej krajiny únie kdekoľvek, či voľný pohyb a pobyt vo všetkých členských štátoch únie.

„Dnešok je veľkým dňom pre občanov Slovenskej republiky, pretože sa definitívne otvorila veľká brána do Európy,“ povedal pre HN z Bruselu slovenský minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Náš vstup ministri definitívne odpklepnú 6. decembra – malo by ísť už iba o formalitu. Hraničné kontroly sa skončia 21. decembra. Na letiskách sa režim pre lety vo vnútri Schengenu zmenia v marci budúceho roka.

Z outsidera favorit
Pritom ešte vlani sa Slovensko stalo terčom kritiky Rakúska a Českej republiky pre nedostatočnú pripravenosť. Exminister vnútra Vladimír Palko (KDH) tvrdí, že sa problematike venoval primerane. „Každý vie, že práca na vstupe do Schengenu si vyžiada niekoľko rokov.“ Prípravu podľa neho zanedbal Kaliňák, pretože polroka, keď pôsobil ako minister sa tejto veci vôbec nevenoval. „Ale potom to dal do poriadku.“

Obavy z migrantov
Slovensko však čakajú aj povinnosti. Vstupom do Schengenu sa naša štátne hranica s Ukrajinou stane východnou hranicou EÚ. Experti varujú – Slovensko sa tak stane atraktívnejšou „destináciou“ pre ilegálnych migrantov. „Pretože keď už raz prejdú našu východnú hranicu, môžu sa voľne dostať až na druhý koniec Európy, až do Francúzska,“ skonštatovala pre HN  euroanalytička Zuzana Gabrižová.

Pohraničné obce na východe však takejto hrozby neobávajú. „Je tu teraz veľa policajtov a hranica je výborne zabezpečená – takže pochybujem, že sa s čiernymi prisťahovalcami vôbec dostaneme do kontaktu," tvrdí starosta obce Vyšné Nemecké Jozef Danko. Hranica by mala byť navyše vybavená špičkovou bezpečnostnou technikou – len systém fyzickej a technickej ochrany stál vyše 20 miliónov euro.

Čo je Schengen

  • znamená zrušenie kontrol osôb a tovaru na vnútorných hraniciach únie vrátane letísk a prístavov
  • dáva možnosť voľného prekračovania vnútorných schengenských hraníc aj mimo hraničných priechodov
  • teraz doň patria staré členské krajiny EÚ okrem Británie a Írska, pridruženými členmi sú Island a Nórsko
  • vonkajšou schengenskou hranicou sa stáva len slovensko-ukrajinská hranica a medzinárodné letiská pri letoch mimo schengenského priestoru

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:36