StoryEditor

Automobily by mohli jazdiť na ovocie, tvrdia vedci

21.06.2007, 19:04
Cukor z jabĺk alebo pomarančov by sa podľa vedcov mohol používať do nového typu nízkouhlíkových palív pre automobily.

Palivo vyrobené z fruktózy obsahuje omnoho viac energie než etanol, napísali vedci v prestížnom magazíne Nature. Iná správa z britskej štúdie biopalív zas uvádza, že všetky odpadové produkty, vrátane plastových vrecúšok, môžu byť použité ako biopalivá. Kritici biopalív však namietajú, že použitie potravín ako paliva zvyšuje ich cenu.

Politici v Európskej únii i Spojených štátoch teraz podporujú biopalivá ako prostriedok k zníženiu emisií oxidu uhličitého a závislosti na dovoze ropy.

"Odpadové palivo"
Kritikom súčasných biopalív prekáža predovšetkým povzbudzovanie poľnohospodárov k premene svojich polia na zdroje palív čo vedie k zvýšeniu ceny potravín. Vedci z Wisconsin-Medison Univerzity však tvrdia, že jednoduchý cukor zvaný fruktóza môže byť premenený na palivo, ktoré má oproti etanolu mnoho výhod.

Palivo nazývané dimethylfuran môže obsahovať o 40 percent viac energie než etanol, nevyparuje sa tak ľahko a je menej prchavé. Vedci uvádzajú, že fruktóza môže byť získaná priamo z ovocia alebo glukózy. Ostáva však ešte preveriť, aký veľký vplyv by malo nové palivo na životné prostredie.

Britskí vedci tvrdia, že už existuje technológia nielen na vytvorenie biopaliva z oleja, ale taktiež z odlišných materiálov vrátane dreva, trávy alebo plastových vrecúšok. Tento proces sa nazýva skvapalnenie biomasy a experti uvádzajú, že behom šiestich rokov by mohol pokryť nárast britskej spotreby palív o 30 percent.

Jeremy Tomkinson z britského centra National Non-Food Crops hovorí, že budúce generácie biopalív by mohli byť využité nielen pre pohon automobilov. „Vplyv na spoločnosť bude snáď omnoho ďalekosiahlejší než len 'dáme vám palivo s desaťnásobne menšou emisiou uhlíka',“ hovorí.

Najväčšou nevýhodou je zatiaľ cena. Založenie nových produkčných zariadení sa odhaduje na desaťnásobok súčasných biopalivových rafinérií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 05:56