StoryEditor

Rusko zakázalo dovoz hydinového mäsa a výrobkov z neho z Česka

26.06.2007, 13:52
Autor:
TASRTASR

Rusko zakázalo dovoz českého hydinového mäsa a výrobkov z neho, ak neboli tepelne spracované. Zákaz ministerstva poľnohospodárstva nadobudol účinnosť už v pondelok. Dnes o tom informoval Reuters.
Zákaz sa však vzťahuje aj na dovoz živej hydiny, násadových vajec, krmiva pre hydinu, ako aj použitých zariadení na chov hydiny a jej usmrtenie.
Ministerstvo odôvodnilo vydanie zákazu o dovoze hydinárskych produktov z ČR tým, že chce zabrániť zavlečeniu vírusu (H5N1) vtáčej chrípky na svoje územie.
Českí vojaci a hygienici v pondelok dokončili dezinfekčné práce na farme v dedine Tisová v Pardubickom kraji, kde minulý týždeň prepukla vtáčia chrípka, a to v najnebezpečnejšej forme vírusu H5N1. V prvej polovici týždňa na farme uhynulo až 2 500 moriek. Ďalších vyše 3 500 utratili veterinári s pomocou armády. V dedine potom zlikvidovali aj všetku hydinu drobnochovateľov celkovo asi 1 000 kusov.
Vtáčia chrípka sa v Rusku tento rok vyskytla už dvakrát. Prvé ohnisko zaregistrovali v dvoch malých chovoch v Krasnodarskom kraji a v 11 lokalitách pri Moskve.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. september 2024 23:50