StoryEditor

Žitňanská: Stavanie diaľnic na cudzích pozemkoch je proti verejnému záujmu

18.10.2007, 11:11
Autor:
TASRTASR
Schválenie zákona, ktorý by umožnil budovanie diaľnic na pozemkoch, ktoré sú v súkromnom vlastníctve je v rozpore s verejným záujmom. Uviedla to počas rozpravy NR SR k zákonu o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Schválenie zákona, ktorý by umožnil budovanie diaľnic na pozemkoch, ktoré sú v súkromnom vlastníctve je v rozpore s verejným záujmom. Uviedla to počas rozpravy Národnej rady (NR) SR k zákonu o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.
"Kým tu bude táto vláda, advokáti budú mať práce dosť," komentovala fakt, že návrh zákona je podľa nej v rozpore s ústavou a dohovorom o ľudských právach. "Teším sa na debatu v Ústavnoprávnom výbore, pretože sa jedná o právny problém," zakončila svoje vystúpenie Žitňanská.
Ustanoveniu zákona z dielne nominanta Smeru-SD ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomíra Vážneho, ktoré nevyžaduje pri stavbe diaľnic vlastníctvo pozemku sa nepozdáva ani poslankyni ĽS-HZDS Kataríne Tóthovej. Tá sa nazdáva, že stavbu treba urýchliť radšej skrátením lehôt. Poslankyne sa zhodli na tom, že zákon v súčasnom znení skončí na Ústavnom súde.
Poslanec za Smer-SD Vladimír Jánoš si naopak myslí, že stavba diaľnic je vyšším záujmom, ktorý treba rešpektovať. "Nechceme to pre vládu, ani investorov, ale pre ľudí," povedal.
Predkladaný zákon vyžaduje vlastníctvo pozemku až pri kolaudačnom konaní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 07:55