StoryEditor

Silná ekonomika absorbovala ropný šok

23.05.2006, 15:13
Autor:
TASRTASR
Svetová ekonomika dokázala vďaka silnému oživeniu absorbovať dlhotrvajúci šok cien ropy, uviedla OECD. Globálna rastová dynamika ovplyvnila podľa OECD aj nemeckú ekonomiku ako najväčšie hospodárstvo v Európe.

Svetová ekonomika dokázala vďaka silnému oživeniu absorbovať dlhotrvajúci šok cien ropy, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Globálna rastová dynamika ovplyvnila podľa OECD aj nemeckú ekonomiku ako najväčšie hospodárstvo v Európe. Hoci sa od budúceho roka chystá v Nemecku drastické zvýšenie daní, ekonomika bude vytvárať nové pracovné miesta. Boom v USA súčasne prerastá do dlhodobo udržateľného rastu.
OECD podložila svoj optimizmus pretrvávaním hospodárskeho rozmachu v Ázii a väčšou návratnosťou petrodolárov. Svetový obchod bude naďalej silno rásť, v tomto roku by to malo byť o 9,3 % a v budúcom o 9,1 %. V USA sa hospodársky rast v roku 2007 možno spomalí z 3,6 % na 3,1 %. V eurozóne bude mať konjunktúra rovnako zelenú s 2,2-% rastom v roku 2006 a 2,1-% zväčšením v roku 2007. Rovnako rast vykáže Japonsko s tohoročným 2,8-% a 2,2-% zvýšením HDP v budúcom roku.
Hospodársky rast v Nemecku bude mohutnejší a stabilnejší ako doteraz. Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) v roku 2007 síce pribrzdí rast ekonomiky, ale len z 1,8 % na 1,6 %. Miera nezamestnanosti má v Nemecku v budúcom roku dokonca klesnúť na 8,1 %.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. júl 2024 04:35