StoryEditor

Litva, Estónsko a Slovinsko sa musia viac snažiť, aby prijali euro v r. 2007

04.11.2005, 16:10
Autor:
TASRTASR

Kandidáti na vstup do Európskej menovej únie (EMÚ) sa musia viac snažiť, aby mohli zaviesť menu euro. Podľa správy komisára Európskej únie (EÚ) pre menové záležitosti Joaquína Almuniu to platí predovšetkým pre krajiny Estónsko, Litvu a Slovinsko, ktoré majú prijať euro už 1. januára 2007. "Spoločne so Slovenskom, ktoré vstúpi do eurozóny až v roku 2009, však tieto štáty vykonali už veľa roboty," uviedol Almunia.
Zo správy Európskej komisie (EK) vyplýva, že na vstup musí byť lepšie pripravené aj obyvateľstvo. Na premenu administratívy, bánk a účtovníctva sa vo všeobecnosti vykonalo málo. Či začiatkom roka 2007 skutočne dôjde k rozšíreniu eurozóny, do ktorej v súčasnosti patrí 12 členských štátov EÚ, rozhodne v nasledujúcom roku Rada ministrov EÚ a Európska centrálna banka (ECB) na základe konvergenčných kritérií ustanovených Maastrichtskou zmluvou. Zo správy komisára o praktických prípravách na prijatie eura vyplýva, že prípravy v Slovinsku prebiehajú "vo všeobecnosti dobre", avšak Estónsko a Litva musia "prípravy jednoznačne urýchliť".
Situácia Cypru, Lotyšska a Malty, ktoré príjmu euro začiatkom roku 2008, vyvoláva "dôvod na obavy, pretože prípravy sú vo veľmi skorom štádiu". V Slovensku (pristúpenie 1. januára 2009) sú prípravy "uspokojivé". Naproti tomu v Českej republike, Maďarsku (2010) a Poľsku (zatiaľ žiadny termín) sú vo veľmi rannom štádiu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 18:22