StoryEditor

KOZ žiada stanoviť maximálny týždenný pracovný čas na 48 hodín

21.03.2006, 17:20
Konfederácia odborových zväzov SR žiada zaviesť maximálny týždenný pracovný čas pre zamestnanca na 48 hodín aj v prípade práce pre viacerých zamestnávateľov. Na tlačovej besede k medzinárodnej konferencii o Zákonníku práce to uviedol viceprezident KOZ Vladimír Mojš.

Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) žiada zaviesť maximálny týždenný pracovný čas pre zamestnanca na 48 hodín aj v prípade práce pre viacerých zamestnávateľov. Na tlačovej besede k medzinárodnej konferencii o Zákonníku práce to uviedol viceprezident KOZ Vladimír Mojš. Pracovný kódex totiž podľa neho v súčasnosti umožňuje zamestnancovi uzatvoriť viacero pracovných pomerov v celkovom rozsahu nad 48 hodín týždenne. "Pokiaľ má zamestnanec viac pracovných úväzkov, nie sú dodržané zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci," povedal Mojš. Súčasný Zákonník práce je "nedostatočný a nie je na dobrej úrovni" ani podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Petra Masára.
Ďalšou požiadavkou odborárov na novelizáciu Zákonníka práce je zaviesť rovnaké právne postavenie všetkých zamestnancov bez ohľadu na dĺžku týždenného pracovného času. "Súčasný Zákonník práce zaviedol diskriminujúce podmienky pre zamestnancov, pracujúcich na kratší pracovný čas, " skonštatoval viceprezident KOZ. Na týchto zamestnancov sa podľa neho nevzťahujú napríklad ustanovenia pracovného kódexu o dĺžke výpovednej doby, ustanovenia o zákaze výpovede, a ani ustanovenia o odstupnom a odchodnom.
KOZ tiež kritizuje ustanovenie Zákonníka práce, podľa ktorého je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancami v pracovnom pomere len prevažujúci predmet svojej činnosti. "Vytvára sa tak priestor, aby sa pracovnoprávne vzťahy nahradili obchodnoprávnymi vzťahmi, čo zhoršuje právne postavenie už bývalých zamestnancov," upozornil Mojš. Odborári preto požadujú, aby bol zamestnávateľ povinný zabezpečovať plnenie svojich úloh výlučne, alebo najmä zamestnancami v pracovnom pomere. Zmeny KOZ navrhuje aj v prípade pracovných pomerov na určitú dobu, a to stanovením maximálneho prípustného počtu pracovných zmlúv na dobu určitú. Má sa tým podľa Mojša zabrániť "reťazeniu pracovných pomerov".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. október 2024 05:24