StoryEditor

Podľa analytikov NBS v júli zvýši úrokové sadzby

06.07.2006, 16:27
Autor:
TASRTASR

Očakáva sa, že Národná banka Slovenska (NBS) na svojom júlovom stretnutí zvýši úrokové sadzby. Týmto krokom by totiž chránila svoj inflačný cieľ, ktorý je ohrozený sčasti pre pokles kurzu koruny.
Z desiatich analytikov, medzi ktorými uskutočnila anketu agentúra Reuters, šesť očakáva, že NBS v júli zvýši kľúčovú dvojtýždňovú repo sadzbu o 50 bázických bodov zo súčasných 4,0 %. Zvýšenie o 25 bázických bodov predpovedajú dvaja. "Vývoj kurzu koruny, ktorá sa obchoduje slabšie, ako očakávala centrálna banka, pravdepodobne tento mesiac povedie k zvýšeniu sadzieb," uviedla analytička ING Bank Lucia Štekláčová.
Slovenská koruna v uplynulých dvoch týždňoch oslabila v dôsledku obáv investorov z novej vlády. Investori sa predovšetkým obávajú potenciálneho uvoľnenia fiškálnej disciplíny a posunutia prijatia eura, ktoré je naplánované na rok 2009. Koncom júna NBS nakupovala koruny priamo na trhu, aby takýmto spôsobom zastavila pokles kurzu slovenskej meny. Obchodníci odhadujú celkový objem použitých prostriedkov pri intervencii na viac ako miliardu EUR, čo je v prepočte 38,4 miliardy SKK.
Podľa analytikov centrálna banka v pôvodnej prognóze čakala posilňovanie koruny, ktoré by pomohlo stlačiť infláciu do konca roka 2007 na cieľové 2 %, pretože silnejšia mena má rýchlejší vplyv na spotrebiteľské ceny ako zmeny úrokových sadzieb. Po májovom zvýšení o 50 bázických bodov NBS v júni ponechala úrokové sadzby nezmenené, ale varovala pred pretrvávajúcimi rizikami vyplývajúcimi z vysokých cien ropy a rýchleho ekonomického rastu, ktoré môžu viesť k ďalšiemu sprísneniu menovej politiky.
Analytici očakávajú v júni medziročný rast harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien o 4,7 %, čo by bolo mierne pod májovou hodnotou 4,8 %. Inflácia by mala dosiahnuť vrchol v júli, keď by sa mala pohybovať na úrovni 5 %. Do konca roka by potom ročná miera inflácie mala klesnúť na 4 %. Hlavným motorom rastu inflácie sú ceny potravín a zvýšenie spotrebnej dane na cigarety.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 EUR = 38,387 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 16:31