StoryEditor

Turecko postaví na čiernomorskom pobreží svoju prvú jadrovú elektráreň

14.02.2006, 17:19
Autor:
TASRTASR

Turecko sa rozhodlo vybudovať svoju prvú jadrovú elektráreň. Bude postavená v Sinope v centrálnej časti čiernomorského pobrežia. Turecko doteraz s výstavbou váhalo z dôvodu seizmickej aktivity na jeho území.
Krajina v súčasnosti nemá jadrové elektrárne, no predbežná štúdia reálne počíta s výstavbou troch až piatich elektrárni s celkovou kapacitou 5 000 megawattov. Turecko už začalo rozhovory s svetovými lídrami vo výrobe jadrovej energie, akými sú USA, Veľká Británia, Čína a Japonsko o transfere technológií a nákladových otázkach.
Národná bezpečnostná rada Turecka, ktorá pozostáva z prezidenta, najvyšších politických predstaviteľov a armádnych generálov, sa bude zaoberať touto témou na svojom najbližšom zasadnutí 28. februára.
Dovoz ropy a zemného plynu, spolu s uhlím a elektrickou energiou z vodných elektrární tvorí najväčšiu časť energetických potrieb Turecka. No nedávny konflikt ohľadne dodávok zemného plynu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sú jeho susedmi, spolu s posledným znížením iránskych dodávok plynu do Turecka z dôvodu chladného počasia, ešte zvýraznili zraniteľnosť Ankary voči externým energetickým šokom.
Podľa projekcií tureckého ministerstva energií a prírodných zdrojov by krajina chcela spustiť prevádzku v jadrových elektrárňach v roku 2012.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 17:26