StoryEditor

Taliansko bude mať podľa OECD aj rozpočet 2007 nad 3 % HDP

28.11.2006, 16:50
Autor:
TASRTASR

Taliansky rozpočet na budúci rok bude nad 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Krajina tak prekročí maastrichtské kritérium pre povolenú výšku deficitu štátneho rozpočtu nepretržite už piaty rok po sebe. Informuje o tom Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v správe vydanej dnes v Paríži.
Analýza OECD je v rozpore s tvrdením talianskej vlády, že rozpočet na budúci rok bude pod 3-% limitom. Správa poukazuje na to, že talianska vláda chce viac získať vyššie príjmy do rozpočtu, než znížiť svoje výdavky. Za sporný sa pokladá cieľ dosiahnuť vyššie príjmy bojom proti daňovým únikom a zlepšením výberu daní.
Vláda predpokladá, že rozpočtové príjmy na budúci rok vzrastú okrem iného o 8 miliárd EUR, v prepočte 285 miliárd SKK, zamedzením daňových únikov. Vláda chce dosiahnuť celkové rozpočtové príjmy okolo 200 miliárd EUR, čo by malo byť 15 % talianskeho HDP v minulom roku.
Deficit talianskeho rozpočtu na budúci rok by mal byť podľa výpočtov OECD okolo 3,2 % HDP, kým tento rok sa očakáva jeho výška 4,8 % HDP. Deficit rozpočtu krajiny v roku 2008 by mal dosiahnuť 3,3 % HDP. Talianska vláda však chce na budúci rok znížiť rozpočtový schodok na 2,8 % HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 03:27